dinsdag 27 augustus 2013

Handicap - de eerste schooldag

Jordan, een meisje uit Amerika en geboren met een korte arm, maakte dit 'boek' om uit te leggen aan haar klasgenootjes wie ze is.
Ook heeft ze video gemaakt met tips voor de eerste schooldag (video onder het boek). Wat doe je bijvoorbeeld als je gepest wordt?
Pittig hoor! :-)




maandag 26 augustus 2013

IJshockey spelen met 1 hand

"Een handicap is alleen een beperking als je dat zelf toestaat."
Dat zegt ijshockey-speler Scott Stafford in onderstaande video.
Scott is geboren zonder linkerhand, maar dat heeft hem niet tegengehouden om ijshockey te gaan spelen.



(Stafford was born without his left hand, lost when the umbilical cord was wrapped around it before birth. This disability, if you want to even consider it as such, hasn't stopped Stafford from playing hockey and playing it pretty well. So well that he is making a real impression on the Cutthroats' coach.
We have seen one-handed athletes before in pro sports as Jim Abbott did it in baseball for a long time, and did it well as a pitcher. But in hockey it's a little tougher because you need both hands on the stick to get any kind of serious control of the puck. Stafford has found his own way to deal with this and as you can see in the video above,he can lead a rush up the ice pretty well and finish with a good wrister.)

Bron: CBS Sports

zaterdag 24 augustus 2013

Douchekop bedienen met 1 hand

De verschillende douchewensen zijn vaak ook binnen één familie te vinden. Kinderen vinden een zachte straal vaak aangenamer. Vrouwen met lang haar hebben een krachtigere straal nodig om shampoo goed uit te kunnen spoelen. En velen willen van beide kunnen genieten: ’s ochtends een krachtige douchestraal en ’s avonds een ontspannende regendouche. De conclusie: een douche moet beide kunnen. Met de Raindance Select 120 ontwikkelden de experts van Hansgrohe een wereldinnovatie: de eerste handdouche die deze twee straalsoorten combineert over het volledige straaloppervlak.

Bla, bla, bla....tot zover het verkooppraatje. Het leuke komt nu.

Eén simpele druk op de grote Select-knop is voldoende om tussen de straalsoorten wisselen. Deze is ergonomisch vooraan de greep en in de buurt van de duim geplaatst. Dat maakt een zeer snelle bediening met slechts één hand mogelijk, zelfs als de douche aan de douchestang hangt. 

Meer informatie over deze Raindance-douchekop vind je op de website De Architect.

vrijdag 23 augustus 2013

Trombone spelen met 1 arm

Handicap International heeft voor de tiende maal de winnaars van Design with a Heart onderscheiden. Dat is een wedstrijd voor "slimme uitvindingen die het dagelijks leven van mensen met een handicap verbeteren".

And the winner is ...
Dit jaar kaapten de studenten Design van de Hogeschool West-Vlaanderen maar liefst twee prijzen weg. Hun uitvinding'de trombonehulp' laat Simeon toe om met één arm trombone te spelen. Met 'de stoelklem' aan zijn bureaustoel kan Zurab les volgen zonder telkens achteruit te rollen. De papa van Gilles ontwierp een speciale verzorgingstafel waardoor Gilles niet kan vallen. Tenslotte ging de prijs voor Tien jaar Design with a Heart naar 'het oprijvalliesje' dat Julien ontwierp voor zijn vrouw.

Handicap International lanceerde de wedstrijd tien jaar geleden omdat er wel veel hulpmiddelen op de markt zijn om mensen met een beperking te helpen bij eenvoudige handelingen die voor hen niet evident zijn, zoals aankleden, iets oprapen of zich verplaatsen. Die zijn vaak echter te duur.

De wedstrijd startte als 'Kus voor een Klus' en ontving in 10 jaar tijd 300 uitvindingen. De ideeën komen van ouders die iets bedenken voor hun kind, van oudere mensen die het leven hun partner willen verlichten, of van vrienden of verzorgend personeel.

Nicole Luyckx, coördinatrice Design with a Heart: Zelfs al hebben twee mensen dezelfde handicap, de manier waarop ze hun beperking beleven, is zeer individueel. Daarom is het belangrijk hulpmiddelen aan te passen aan de specifieke behoeften van een persoon. Design with a Heart biedt een oplossing. Ze stelt mensen met een gelijkaardige beperking in staat om de hulpmiddelen eenvoudig en goedkoop na te maken volgens hun eigen noden



Bron 1 + afbeelding: De Morgen
Bron 2: 11.be

donderdag 22 augustus 2013

Tiener bouwt 3D-geprinte robotarm

Easton LaChapelle uit de Amerikaanse staat Colorado is nog maar 17 jaar jong. Toch stond hij onlangs op TedxMileHigh in Denver om zijn zelfgebouwde robotarm te demonstreren.

LaChapelle zegt dat hij het idee kreeg toen hij 14 jaar oud was. Hij zocht vervolgens op internet naar informatie op engineering- en programmeergebied. Toen de kosten voor productie van een full-size prototype te groot bleken, viel de slimme tiener terug op 3D-printing.
Hij bouwde de robotarm tot aan de schouder. Het is een erg sterke arm volgens LaChapelle: "De arm kan ballen naar je toe gooien, je hand schudden en praktisch alles wat een mens ook kan, als je het maar goed programmeert."
 

Mensen helpen

LaChapelle en zijn robotarm deden mee aan de Colorado Science and Engineering Fair, waar hij een 7-jarig meisje ontmoette met een armprothese van 80.000 dollar. LaChapelle besloot toen om zijn arm in te zetten om mensen te helpen.
 

Besturing

Veel besturingen voor robot-armprotheses vereisen dure chirurgische ingrepen, waarbij sensoren in de ruggengraat worden geïmplanteerd. LaChapelle wilde een externe besturing bouwen die makkelijk aan- en uitgetrokken kon worden. De arm van LaChapelle wordt bestuurd met behulp van een EEG-hoofdband die draadloos via Bluetooth communiceert met de arm.
 

3D-printing

Volgens LaChapelle was 3D-printing essentieel voor het maken van zelf ontworpen tandwielen en prototypes, maar stelde dit hem ook in staat om een arm te bouwen met een relatief organisch uiterlijk. LaChapelle gebruikte acetondamp om de 3D-geprinte hand  een strakke glanzende afwerking te geven.
 

NASA

Het werk van de tiener bezorgde hem een baan bij NASA, waar hij aan het Robonauts project mag werken. Momenteel is hij ook druk bezig om een stel robotbenen te bouwen voor een klasgenoot die niet kan lopen.


zondag 18 augustus 2013

Haar stijlen met 1 hand

Respect voor alle meiden/vrouwen die vrijwillig zo veel tijd steken in het stijlen van hun haar, mij krijg je niet zo gek. Maar wat nu als je maar 1 hand hebt om zoiets te doen? Nou, dan kijk je gewoon naar de video van Holly, allias Ms. Hook.

(Vanaf ongeveer 3:00 zie je ook goed hoe haar 1-UP, one hand hair tie -om een paardenstaart te maken in je haar- werkt.)



De 1-UP is te bestellen via Compartment Seventy6.
Meer video's van Ms. Hook zijn te zien op haar videokanaal.

vrijdag 16 augustus 2013

Tuinieren met 1 hand - Tuinhark

NIEUW: Tuinhark met verlengde steel. Met deze tuinhark wordt het tuinieren minder inspannend. De verlengde steel zorgt ervoor dat je minder hoeft te bukken. Het handvat is zo gevormd, dat je je pols recht houdt, zorgt voor een stevige grip en voorkomt verkramping.

Eventueel kan je een armsteun gebruiken voor meer ondersteuning van je onderarm.Deze armsteun past op de meeste bestaande tuingereedschap al of niet met verlengde stelen. De armsteun wordt op de steel geplaatst. Ondersteunt de onderarm op het moment dat je druk zet, waardoor hierin meer kracht ontstaat. Vooral geschikt als je last hebt van hand- of polsklachten.Of geboren bent met een korte arm en je al jaren met rugklachten loopt. :-)

Bron + afbeelding: MooiHandig (tuinhark) en MooiHandig (armsteun)
        

woensdag 7 augustus 2013

Flyer transversaal reductiedefect onderarm = verkorte arm

Flyer transversaal reductiedefect onderarm 
 
De Hoogstraat heeft een nieuwe flyer over revalidatie voor kinderen die zijn geboren met een verkorte arm. Hierin beschrijven we wat de vraaggebieden en behandelmogelijkheden zijn voor deze kinderen.

Symposium Nieuwe vereniging voor geamputeerden

Bent u erbij? Groots symposium en een fantastische dag ter gelegenheid van de oprichting van De nieuwe landelijke vereniging voor mensen met een amputatie of reductiedefect KorterMaarKrachtig, waarin alle belangenorganisaties gebundeld zijn. Zaterdag 12 oktober 2013 10.00-16.00 De Hoogstraat Revalidatie Utrecht

Ik vraag mij af of het wel zo slim is om de nieuwe vereniging KorterMaarKrachtig te noemen. De KMK is toch vooral bekend van het forum. Een nieuwe start onder een nieuwe naam lijkt mij minder verwarring scheppen....

Er komt samenwerking tussen organisaties die de belangen van geamputeerden behartigen.
De oprichtingsvergadering van een nieuwe vereniging staat gepland op 12 oktober. Dat maakt de werkgroep ‘Wegen naar de toekomst’ bekend.

De voorlichting, ondersteuning en belangenbehartiging van mensen met een ledemaatamputatie of aangeboren verkorting van arm of been gebeurt op dit moment te versnipperd. Daarom werd afgelopen februari de werkgroep Wegen naar de toekomst opgericht. Daarin zitten vertegenwoordigers van de Landelijke Vereniging van Geamputeerden (LVvG), de Regionale Vereniging voor Geamputeerden (RVvG-Zwolle) en de Stichting Korter Maar Krachtig (KMK). Zij worden ondersteund door Jan Geertzen, voorzitter, (hoogleraar Revalidatiegeneeskunde UMCG), Marcel Conradi (directeur De Hoogstraat Orthopedietechniek), Frits Dingemans en Wietze Neef (onafhankelijke adviseurs van de Sesam Academie)

 
Het doel van de werkgroep is alle bestaande activiteiten te bundelen, zodat de dienstverlening aan geamputeerden verbetert en er voor externe partijen één aanspreekpunt komt namens alle geamputeerden. Samen kwamen ze er snel uit: er komt één nieuwe gezamenlijke vereniging met direct daaraan gekoppeld de stichting Korter Maar Krachtig. De besturen van LVvG, RVvG Zwolle en KMK hebben daarmee ook ingestemd. De werkgroep zoekt momenteel naar een kundig nieuw bestuur en werkt aan statuten en reglementen.


De Stichting Korter Maar Krachtig heeft een gedeelte van haar activiteiten overgedragen aan de nieuwe vereniging, m.u.v. het bestaande forum voor geamputeerde en evenementen, en enkele uitvoerende activiteiten zoals het ampu-voetbal en Prolathic.com. De stichting is echter wel direct gekoppeld aan de nieuwe vereniging, die dezelfde naam zal gaan dragen: KorterMaarKrachtig; Vereniging voor Geamputeerden. 

Meer info over de nieuwe vereniging en het symposium is te vinden op de website De Weg naar de Toekomst.

Bronnen: De Hoogstraat en De Weg naar de Toekomst
Afbeelding: De Weg naar de Toekomst