donderdag 22 augustus 2013

Tiener bouwt 3D-geprinte robotarm

Easton LaChapelle uit de Amerikaanse staat Colorado is nog maar 17 jaar jong. Toch stond hij onlangs op TedxMileHigh in Denver om zijn zelfgebouwde robotarm te demonstreren.

LaChapelle zegt dat hij het idee kreeg toen hij 14 jaar oud was. Hij zocht vervolgens op internet naar informatie op engineering- en programmeergebied. Toen de kosten voor productie van een full-size prototype te groot bleken, viel de slimme tiener terug op 3D-printing.
Hij bouwde de robotarm tot aan de schouder. Het is een erg sterke arm volgens LaChapelle: "De arm kan ballen naar je toe gooien, je hand schudden en praktisch alles wat een mens ook kan, als je het maar goed programmeert."
 

Mensen helpen

LaChapelle en zijn robotarm deden mee aan de Colorado Science and Engineering Fair, waar hij een 7-jarig meisje ontmoette met een armprothese van 80.000 dollar. LaChapelle besloot toen om zijn arm in te zetten om mensen te helpen.
 

Besturing

Veel besturingen voor robot-armprotheses vereisen dure chirurgische ingrepen, waarbij sensoren in de ruggengraat worden geïmplanteerd. LaChapelle wilde een externe besturing bouwen die makkelijk aan- en uitgetrokken kon worden. De arm van LaChapelle wordt bestuurd met behulp van een EEG-hoofdband die draadloos via Bluetooth communiceert met de arm.
 

3D-printing

Volgens LaChapelle was 3D-printing essentieel voor het maken van zelf ontworpen tandwielen en prototypes, maar stelde dit hem ook in staat om een arm te bouwen met een relatief organisch uiterlijk. LaChapelle gebruikte acetondamp om de 3D-geprinte hand  een strakke glanzende afwerking te geven.
 

NASA

Het werk van de tiener bezorgde hem een baan bij NASA, waar hij aan het Robonauts project mag werken. Momenteel is hij ook druk bezig om een stel robotbenen te bouwen voor een klasgenoot die niet kan lopen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten