vrijdag 23 augustus 2013

Trombone spelen met 1 arm

Handicap International heeft voor de tiende maal de winnaars van Design with a Heart onderscheiden. Dat is een wedstrijd voor "slimme uitvindingen die het dagelijks leven van mensen met een handicap verbeteren".

And the winner is ...
Dit jaar kaapten de studenten Design van de Hogeschool West-Vlaanderen maar liefst twee prijzen weg. Hun uitvinding'de trombonehulp' laat Simeon toe om met één arm trombone te spelen. Met 'de stoelklem' aan zijn bureaustoel kan Zurab les volgen zonder telkens achteruit te rollen. De papa van Gilles ontwierp een speciale verzorgingstafel waardoor Gilles niet kan vallen. Tenslotte ging de prijs voor Tien jaar Design with a Heart naar 'het oprijvalliesje' dat Julien ontwierp voor zijn vrouw.

Handicap International lanceerde de wedstrijd tien jaar geleden omdat er wel veel hulpmiddelen op de markt zijn om mensen met een beperking te helpen bij eenvoudige handelingen die voor hen niet evident zijn, zoals aankleden, iets oprapen of zich verplaatsen. Die zijn vaak echter te duur.

De wedstrijd startte als 'Kus voor een Klus' en ontving in 10 jaar tijd 300 uitvindingen. De ideeën komen van ouders die iets bedenken voor hun kind, van oudere mensen die het leven hun partner willen verlichten, of van vrienden of verzorgend personeel.

Nicole Luyckx, coördinatrice Design with a Heart: Zelfs al hebben twee mensen dezelfde handicap, de manier waarop ze hun beperking beleven, is zeer individueel. Daarom is het belangrijk hulpmiddelen aan te passen aan de specifieke behoeften van een persoon. Design with a Heart biedt een oplossing. Ze stelt mensen met een gelijkaardige beperking in staat om de hulpmiddelen eenvoudig en goedkoop na te maken volgens hun eigen nodenBron 1 + afbeelding: De Morgen
Bron 2: 11.be

1 opmerking: