dinsdag 29 januari 2013

Te paard heeft niemand een handicap

Dit filmpje had ik moeten zien vóórdat ik op paardrijles ging, een aantal jaar geleden. Dat had mij een hoop geklungel gescheeld ...




maandag 28 januari 2013

Armprothese via 3D printer

Studenten ontwikkelen een goedkope prothesehand met behulp van een 3D printer.



(Engineers design a low-cost, simple invention that may help amputees regain mobility.)

Meer info: College of Engineering

zondag 27 januari 2013

Lezen met 1 hand - Thumbthing

Foto: Thumbthing.com
Een boek openhouden tijdens het lezen, met één hand kan dat best lastig zijn. De Thumbthing helpt je daar daar.
Je schuift de Thumbthing over je duim en door je duim met de Thumbthing tussen het boek te houden blijft het open.

Zelf vond ik het niet zo heel handig, maar misschien had ik de verkeerde maat, ze zijn er namelijk in 2 maten.

De Thumbthing kost € 3,55 en is oa. te koop bij MooiHandig.

De Thumbthing is overigens iets anders als de Thumb Thing, die verkrijgbaar is via de Dynamite Magic Shop. Want die wordt gebruikt om een vlam te produceren uit een schijnbaar lege hand! :-)

Afbeelding: Dynamite Magic Shop
"Heeft u ooit een vuur-vlam uit uw hand willen produceren door een knip met uw vingers ? Dit ingenieuze maar eenvoudige hulpmiddel maakt dit mogelijk om een vlam te produceren uit uw schijnbaar lege hand op elk moment tijdens de routine.

Het geheel is bevestigd op een duimspits en is makkelijk te laden/dumpen. Enkel bestemd voor rechtshandig gebruik, gebruik flashwatten of flashwatten, niet geschikt voor gebruik met flashpapier.
"

vrijdag 25 januari 2013

BOSK zoekt vrijwilligers

BOSK, Vereniging van en voor ouders van gehandicapte kinderen en (jong) volwassenen met een handicap, zoekt enthousiaste vrijwilligers / actieve leden:

"Momenteel hebben wij verschillende vacatures. Wij zijn op zoek naar: vrijwilligerscoördinator, organisator familiedag, (web)redacteuren, coördinator blog, websitemoderator en fotograaf.

Daarnaast zoeken we voor de verschillende aandoeningen medewerkers nieuws & onderzoek, contactpersonen, organisatoren voor landelijke dagen en website moderators.

Interesse in één van de onderstaande functies?Wil jij iets voor een ander betekenen en jezelf binnen een professionele patiëntenvereniging ontwikkelen? Stuur je CV en motivatie dan vóór 5 februari 2013 naar info@bosk.nl met in het onderwerp de naam van de functie.De kennismakingsgesprekken vinden plaats op zaterdag 9 februari 2013 in Utrecht."

Meer info over de diverse vacatures vind je op de website van BOSK.

donderdag 24 januari 2013

Balletdanseres met 1 hand - Lexi Daniels

Zo mooi en gracieus dansen dat het niet eens opvalt dat haar rechterarm wat korter is, dat is wat de mooie 13-jarige Lexi Daniels doet.
Wat Lexi graag wil is meedoen aan de audities voor America’s Got Talent. Of dat gelukt is is volgens mij nog niet bekend. Ik heb het tenminste niet terug kunnen vinden.
Ik vind haar op de foto hiernaast in ieder geval prachtig!

Meer informatie over haar kun je lezen op de site van The Columbus Dispatch.

(When in motion — spinning and turning, leaping and rolling — Lexi Daniels is just a dancer, which is all she has ever wanted to be. Only when Lexi stops does the fact that her right arm ends at the elbow become more noticeable.Being born that way hasn’t stopped her from doing anything — including tying her shoes and painting her nails.
And she is determined not to let it keep her from pursuing dancing, her passion, as far as it might take her.
To that end, she has signed up to take part in auditions for the TV show America’s Got Talent — to take place at the Greater Columbus Convention Center.)

Bron + afbeelding: The Columbus Dispatch

dinsdag 22 januari 2013

Indoor Skydiveclinic - 11 april 2013

Aankondiging van Geert Schipper:

Dag sport liefhebbers

We zijn ook voor 2013 weer volop bezig om leuke en grensverleggende clinics te organiseren.  
Een volgend evenement dient zich dan ook al weer aan: De Indoor Skydiveclinic organiseren we voor de 2e keer en we doen het ook deze keer in samenwerking met “DennisvanderZeijden.nl foundation”. Iedereen die er vorig jaar bij was weet dat dit een onvergetelijke ervaring zal worden. Omdat de Indoor Skydiveclinic nogal wat extra organisatie vergt, is de inschrijving nu al geopend! 

De clinic vindt plaats op donderdag 11 april a.s. en er is plaats voor maximaal 70 deelnemers. Lees de flyer goed door zodat je ons kunt voorzien van de juiste informatie. Heb je vorig jaar al meegedaan? Dan ben je vanzelfsprekend ook nu weer van harte welkom! Het Indoor Skydiven kan door iedereen(!) met een fysieke beperking worden beoefend, mits je geen lichamelijke klachten hebt.Download de flyer
hier.
Wanneer je na het lezen van deze flyer vragen hebt dan horen we dat heel graag. En zoals altijd geldt: “Zeg het voort!”

Inschrijven doe je door een email te sturen naar clinic@dennisvanderzeijden.nl.
Vermeldt daarin je naam en contactgegevens en het soort handicap dat je hebt, zodat we hier eventueel optimaal rekening mee kunnen houden.

Reageer snel want er is plaats voor maximaal 70 deelnemers. Na aanmelding ontvang je van ons een bevestiging met het tijdstip waarop je bent ingedeeld.

Met vriendelijke groet,
namens het bestuur, Stichting SportisLeven.
Geert Schipper
0623208351

Probeer een been- of armprothese

Verplicht voor iedereen!

"Ervaar hoe het is te leven met een beperking: probeer een been- of armprothese op de Open Dag op 9 maart 2013 van 11.00 tot 16.00 uur."

Te lezen op de website van UMCG:


Kom, kijk, doe en ervaar

U kunt op de open dag zelf ervaren hoe het is om met een beperking te leven. Doe een handbikeclinic onder leiding van de paralympisch handbiker Jetze Plat, loop met een beenprothese, schenk een glas water in met een handprothese, strik een veter met één hand. Klim tot grote hoogte op de klimmuur en maak kennis met e-Health.

Dans en muziek

De jonge dansers van de dansschool Lucia Marthas geven een prachtige voorstelling die de overeenkomst tussen dans en revalidatie verbeeldt: trainen, trainen, trainen en zo alles uit je lichaam halen wat er in zit. Een rolstoeldansleraar geeft een opzienbarende demonstratie en de schoolband van de Mytylschool geeft een speciaal concert.

Films en tentoonstelling

In de filmzaal draaien continue films. Twee daarvan zijn vers van de pers: een film van Beno Hoffman over de historie van tbc en een film waarin zes ex-revalidatiepatiënten vertellen hoe zij na een intensieve revalidatie de draad van hun leven weer hebben opgepakt. In de tentoonstelling ziet u historische attributen en foto’s.

In gesprek
U heeft ruimschoots de gelegenheid in gesprek te gaan met medewerkers en u te laten voorlichten over de verschillende vormen van vaak zeer succesvolle revalidatietrajecten voor chronische ziekten als diabetes, long- of hartproblemen, reuma, Parkinson, pijn of kanker. Of stel uw vragen over mogelijkheden van revalidatie bij de zichtbare of onzichtbare gevolgen van een hersenbloeding of herseninfarct. Ook over de resultaten van revalidatie na een amputatie, dwarslaesie, handletsel  en andere aandoeningen kunnen medewerkers u alles vertellen. Er is ook ruimschoots foldermateriaal dat u mee kunt nemen.

U bent van harte welkom!

Locatie Beatrixoord is aan de Dilgtweg 5 in Haren!



Man met één arm gearresteerd wegens applaudisseren

De Wit-Russische dictator Alaxander Lukashenko vaardigde begin januari een wet uit die het verbiedt te applaudisseren. Dissidenten begonnen immers te applaudisseren als een vorm van protest en dat zinde Lukashenko niet. Agenten pakten mensen op die klapten, in de buurt stonden van mensen die klapten of er nog maar aan dachten te applaudisseren.

Heel precies gingen ze daarbij niet te werk. Konstantin Kaplin werd ook gearresteerd en veroordeeld wegens 'publiekelijk applaudisseren'. Nochtans kon Kaplin vrij overtuigend zijn onschuld aantonen: de man heeft slechts één arm.

"De rechter las de aanklacht voor en de agent bevestigde dat ik had geapplaudisseerd. De rechter leek zich te schamen, maar ze legde me toch een boete op", getuigt de man.

Bron: De Morgen

zondag 20 januari 2013

Symposium ‘Meer dan Handig’ - 11 april 2013

Aankondiging: Meer dan handig 
Hulpmiddelen zoals hoortoestel, armprothese of incontinentiemateriaal zijn bedoeld om praktische problemen op te lossen. Het idee is dat iemand met behulp van een hulpmiddel zo normaal mogelijk kan functioneren en kan ‘meedoen’. De praktijk is vaak ingewikkelder.

Zo zorgt een cosmetische armprothese ervoor dat je er ‘normaler’ uit ziet, maar ook dat je bepaalde activiteiten, zoals het verschonen van een baby, niet (goed) kunt uitvoeren. De komst van een hoortoestel kan de communicatie met collega’s op het werk verbeteren, maar de relatie met een partner thuis onder druk zetten. En waar incontinentiemateriaal het mogelijk maakt lekkage te verhinderen, kan een luier zelf weer bron zijn van grote schaamte.

Op dit symposium beschouwen we hulpmiddelen als voorwerpen die op allerlei manieren invloed uitoefenen, positief en negatief. We staan stil bij hoe mensen omgaan met deze ambiguïteit. Voor welke praktische, sociale en emotionele keuzen staan gebruikers van hoortoestel, armprothese en incontinentiemateriaal elke dag en hoe onderhandelen zij hierover met zichzelf? En wat kunnen anderen, onderzoekers en zorgprofessionals, op hun beurt hiervan leren?

Voor wie?
Het symposium is bedoeld voor iedereen die in het dagelijks leven, als gebruiker, zorgprofessional, fabrikant of belangenbehartiger, te maken heeft met de betreffende hulpmiddelen. Het symposium wordt georganiseerd door twee onderzoekers van de Wageningen Universiteit, leerstoel Sociologie van Consumenten en Huishoudens. De aanleiding voor het symposium is de afronding van het onderzoek ‘De rol van hulpmiddelen in mechanismen van in- en uitsluiting’. Lees hier meer over het onderzoek.


Programma

13.30- 14.00: ontvangst
14.00-14.15:  Inleiding  Piet Vreeswijk
14.15-14.35: Een nieuwe kijk op in- en uitsluiting en de armprothese,
Maartje Hoogsteyns
14.35-14.50:  Ervaringen van een mede-onderzoeker,
Hans van Mourik
14.50-15.10 Pauze
15.10-15.30:  De rol van hoortoestellen in familierelaties,
Hilje van der Horst
15.30-16.00: Onzichtbare expertise van mensen met incontinentie
Maartje Hoogsteyns
16.00-16.20: Feesteljke presentatie levensverhalen op hulpmiddelenwijzer Vilans
Edith Hagedoren
16.20-16.30 discussie
16.30-17.00 afsluitende borrel


Interesse? Deelname kost 15 euro. U kunt zich hier aanmelden.


zondag 13 januari 2013

Hond met 4 protheses

De meeste mensen hebben 1 prothese, sommigen 2 en heel weinig 3, maar deze hond heeft er 4! Je hebt altijd baas boven baas ....
Nakio is ‘s werelds eerste hond die protheses heeft aan alle vier de poten. Als pup werd Nakio door zijn eigenaren achtergelaten in Nebraska. De kou werd de pup bijna fataal. Zijn voetjes waren al niet meer te redden.

Een dierenarts adopteerde het arme beestje en liet protheses voor hem maken. Een droom werd werkelijkheid: Nakio kan weer rennen, springen en spelen!
(Bron: Stichting Dier en Recht)



Bron en meer info + afbeelding: DogHeirs.com

dinsdag 8 januari 2013

Vrijgezel met een korte arm - The Bachelor

Het is helaas nog nieuws-waardig, maar als dit soort situaties maar vaak genoeg op tv komen, wordt het vanzelf een keer 'normaal'.
Sarah, één van de mooie vrijgezelle dames uit het programma The Bachelor, is geboren met een kortere linkerarm. Maar zoals ze zelf zegt: "Dat ik één arm heb zegt niets over wie ik werkelijk ben."
In de video hieronder vertelt ze Bachelor Sean Lowe over haar arm.




(In a sneak peak of the first episode of The Bachelor, bubbly blonde Sarah Herron pulls the Dallas insurance agent, 29, aside to get some one-on-one time with him -- and to clue him in on her unique condition.
"Obviously, there's something that I want to talk to you about because I don't want to make you uncomfortable," she continues. "It's obviously that I was born with one arm." 
"Having one arm doesn't define who I am inside.")

Bron: US Magazine

maandag 7 januari 2013

AAA-team AMC

Voor kinderen met een aangeboren afwijking aan de arm en hand is er in het AMC een AAA-team. 

Wat is het AAA-team?Het AAA-team is een speciaal kinderrevalidatieteam van de polikliniek Revalidatie. Het AAA- team houdt zich bezig met Aangeboren Afwijkingen van de Arm en hand bij kinderen. Het team geeft adviezen, training en behandeling aan kind en ouders. Het doel is te zorgen dat een kind de arm en hand zo goed mogelijk kan gebruiken. Bij sommige activiteiten kan een spalk, prothese of ander hulpmiddel handig zijn. Het team helpt jou en je kind te kiezen voor een goede oplossing.

Wilt je meer weten over dit AAA-team? Lees dan verder op de website van het AMC ...

zondag 6 januari 2013

Onderzoek 'Seksualiteit en amputatie'

En nog een onderzoek.

Verzoek van drs. Jesse Verschuren (onderzoeker):

Graag vragen wij je aandacht voor een onderzoek naar mogelijke invloed van een been- of armamupatie op iemands seksuele leven.
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een arts-onderzoeker van UMCG Groningen, afd. Revalidatiegeneeskunde.

Seks? Jazeker seks!
Graag nodigen we je uit om deel te nemen aan een anoniem vragenlijstonderzoek over de mogelijke invloed van een arm- of beenamputatie op iemands seksuele leven. Dit onderzoek gaat uit van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Rijksuniversiteit Groningen.

Waarom is dit onderzoek nodig?
Tot nu toe is er maar weinig onderzoek gedaan naar hoe mensen met een arm- of beenamputatie hun seksualiteit beleven na/met de amputatie. Toch zijn er aanwijzingen dat een amputatie invloed kan hebben op het seksueel functioneren en de seksuele beleving. Dit onderzoek heeft dan ook als doel om de vragen die mensen met een arm- of beenamputatie over seksualiteit hebben, beter te bestuderen en in kaart te brengen.

Vertrouwelijkheid van gegevens
Gezien de persoonlijke aard van dit onderzoek willen we extra benadrukken dat je anonimiteit gegarandeerd is, en dat de verwerking van deze gegevens alleen door de onderzoeker zal geschieden. In publicaties zullen je naam of andere persoonlijke gegevens niet terug te vinden zijn. De verzamelde gegevens zullen enkel voor dit onderzoek gebruikt worden.

Wanneer komt je in aanmerking?
Als je recent of reeds langer geleden een arm- of beenamputatie hebt ondergaan en je bent ouder dan 18 jaar, dan kan je deelnemen aan dit onderzoek. Het is niet vereist dat je regelmatig seksueel contact heeft. Voor dit onderzoek is het immers van belang om ook de mening te kennen van mensen die geen of weinig seksuele contacten (meer) hebben binnen hun (eventuele) relatie. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 30 minuten.

Je kan de vragenlijst online invullen via de volgende links:

Vul je de vragenlijst liever op papier in, dan kan dat ook. Je kan het pdf-bestand dat op jouw van toepassing is downloaden door op de betreffende link(s) hieronder te klikken.


Print het bestand uit, vul het in en stuur het vervolgens in een voldoende gefrankeerde enveloppe naar onderstaand adres:
J.E.A. Verschuren
Afdeling Revalidatiegeneeskunde CB 40
Universitair Medisch Centrum Groningen
PO Box 30.001
9700 RB Groningen

Het onderzoek loopt nog een klein maandje, eind januari wordt de link naar de vragenlijst offline gehaald, maar tot dan je  de vragenlijst dus nog invullen.

Meer informatie
Meer informatie over dit onderzoek vindt je in de informatiebrief die de vragenlijst vooraf gaat. Mocht je nog vragen hebben over dit onderzoek, zijn wij natuurlijk altijd bereid nadere informatie te geven. Je kan hiervoor contact opnemen met Jesse Verschuren (j.e.a.verschuren@umcg.nl) of per telefoon: 050-361 13 48.

Alvast hartelijk dank voor je medewerking!

Met vriendelijke groet,
Drs. Jesse Verschuren (onderzoeker)

Mede namens de projectgroep:
Prof. Dr. Jan Geertzen
Prof. Dr. Pieter Dijkstra
Dr. Rienk Dekker
Prof. Dr. Paul Enzlin

zaterdag 5 januari 2013

Surfen zonder handen - the No-Handed Bandit



(A New Years message from the No-Handed Bandit!)

Onderzoek myo-electrische armprothese

Onderzoek 'Revalidatietraining na een armamputatie met een myo-electrische armprothese'

Oproep van Sabrina Kolkman:

Dit onderzoek gaat over de revalidatietraining waarin wordt getraind in het gebruiken van een myo-electrische armprothese. Het doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in wat je belangrijk vindt aan de training. We willen onderzoeken hoe de training zo kan worden opgezet dat de gebruikers de training goed doorlopen en de prothese succesvol kunnen gebruiken in het dagelijkse leven.

Dit onderzoek is onderdeel van mijn afstuderen voor de master Health Sciences aan de Universiteit Twente. Daarnaast is het Roessingh Research & Development betrokken bij dit onderzoek.

Als er bij jou een myo-electrische armprothese is aangemeten bent u geschikt om deel te nemen aan dit onderzoek, ongeacht of je de prothese nog gebruikt. Deelnemen kan tot halverwege februari 2013.

Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 20 minuten. U kunt bij de vragenlijst komen door te klikken op de volgende link: https://www.surveymonkey.com/s/MSZ22WW
Mocht je vragen hebben, dan kan je  contact opnemen per email met Sabrina Kolkman ( s.kolkman@student.utwente.nl)

vrijdag 4 januari 2013

Vast voor aankomende kerst ....



Bron: Tony Memmel

Prothese-app

Je (been)prothese aansturen met je mobieltje ... handig!

View more videos at: http://nbclosangeles.com.


(Tara Butcher explains how a smartphone app lets her use a single prosthetic leg to run, hike, walk and even wear high heels. Before the new technology, she'd have to swap out specially-made prosthetics for each task. Dr. Bruce Hensel reports for the NBC4 News at 5 p.m. on Dec. 27, 2012.)

woensdag 2 januari 2013

Zitvolleybal met 1 arm - Karin van der Haar

Karin van der Haar-Kramp is een Nederlandse zitvolleybalster. Ze verloor door een ongeluk op haar zestiende haar linkerarm.
In 2008 kwam ze uit voor Nederland op de Paralympische Zomerspelen in Peking, waar zij teambrons behaalde.
In het dagelijks leven is zij adviseur van Stichting CAP100. In die hoedanigheid werkte ze mee aan een aflevering over de beeldvorming van jongeren met een beperking bij CrossOver TV.

 

De Stentor
had in 2007 een interview met haar:


"Net zestien was ik geworden. Precies dertien jaar geleden. Ik had pas drie dagen een brommer. Ik keek gewoon niet goed uit bij een kruising en pats, boem een ongeluk. Ik raakte daarbij mijn linkerarm kwijt."

Voor de nu 29-jarige Karin van der Haar uit Hardenberg bleken het ongeval en de daaruit voortkomende lichamelijke consequenties niet het begin van een hele zware, zwarte periode. "Nee, dat heb ik eigenlijk nooit gehad. Ik kom uit een heel vrolijk gezin waar je niet bij de pakken gaat neerzitten. Want toen ik nog in het ziekenhuis lag zei ik al tegen mijn familie: wat er ook gebeurt, ik wil wel blijven volleyballen."


En dat is precies wat Van der Haar in de afgelopen dertien jaar realiseerde. Na de A1-selectie van toen bleef ze met haar ene arm die niet eens haar schrijf- en speelarm was, sterk volleyballen bij haar club Kangeroe. "Nu speel ik in het derde damesteam dat uitkomt in de tweede klasse en ik heb eigenlijk nog nooit zo hoog gespeeld."

Niemand had verwacht dat juist de nasleep van dat ongeluk in 1994 haar dertien jaar later naar de nationale volleybaltop zou brengen en er zelfs de oorzaak van is dat ze volleyballend de wereld over gaat. "Ja, het kan gek lopen", zegt de Hardenbergse die zichzelf, geheel in de nuchtere en humorvolle traditie van haar familie, 'the one arm bandit' noemt.

"Afgelopen januari bleek ik namelijk in de reguliere competitie gespot te zijn door een of andere volleybalscout die mijn naam doorgaf aan bondscoach John Bestebroer van de nationale dames zitvolleybalploeg, een succesformatie die al acht jaar wereldkampioen is. Toen werd er een mailtje gestuurd naar Kangeroe en was het contact gelegd."

En in die nationale selectie zit de Hardenbergse nu. Ze is de eerste international van de Hardenbergse volleybalvereniging Kangeroe. "Sinds een paar weken train ik al met het nationale team in Papendal. Straks in september gaan we naar Hongarije voor de EK. En als we daar bij de eerste vier eindigen hebben wij het ticket te pakken voor de Paralympics in Peking 2008. Ook is er bij de voorbereiding sprake van wedstrijden en toernooien in onder andere Frankrijk en Amerika. Fantastisch toch."


Bron + afbeelding: De Stentor

dinsdag 1 januari 2013

Skiën met 1 hand - Vanesse Knight

Vanessa Knight is een professionele skiester die ook aan bergbeklimmen doet en gitaar speelt en dat alles met één hand.
Omdat ze het belangrijk vindt meer bekendheid te geven aan amputaties en om te laten zien dat er niets engs aan is, geeft ze voorlichting aan bijvoorbeeld jonge kinderen, maar ook aan ouders die zelf een kind hebbe gekregen zonder hand of met een korte arm.

Kijk op de site van CTV Montreal News voor een filmpje over haar.
Verder heb ik helaas weinig tot niks over haar vinden op het wereldwijde web. Wel heeft ze een Facebook-account.

(Vanessa Knight is a professional skier who goes rock climbing, plays the guitar and does it all with one arm. The 21-year-old mentors young amputees, showing them that anything is possible.
“I think that it’s really a good idea to make the world notice us and not just dismiss us and put us in the background as those disabled people,” said Knight, an ambassador for the War Amps. “We want to be members of society, functioning citizens because we can be.”
Video at CTV Montreal News.)