Twee ingenieurs van de universiteit MIT in Amerika ontwikkelden 2 robotvingers die je 'om' je hand kan doen. Op zich best handig. Want de dop van een fles draaien wordt op deze manier veeeeeel makkelijker.
Met zeven vingers is het leven gemakkelijker. Dat moeten ingenieurs Faye
Wu en Harry Asada van de prestigieuze Amerikaanse universiteit MIT
gedacht hebben toen ze hun draagbare robotvingers ontwikkelden.
De twee ingenieurs stelden het technische snufje voor op de beurs
'Robotics: Science and Systems' in Californië. Het apparaat bestaat uit
twee lange 'vingers', bevestigd aan een polsband. Een computerprogramma
gebaseerd op een algoritme maakt het de robotvingers mogelijk synchroon
te bewegen met de echte vingers van de drager. Wat het nut is van deze extra vingers? "Een schroevendraaier hanteren, een fles openen of een banaan schillen zijn simpele taken die moeilijk klaar te spelen zijn met één hand", staat op de website van de universiteit te lezen. "Wie de robotvingers draagt, kan met één hand bijvoorbeeld de onderzijde van een fles vasthouden én tegelijk de dop losdraaien." De vingers maken het ook mogelijk een tabletcomputer vast te houden en er met dezelfde hand op te typen.
Maar Asada hoopt vooral dat de tweevingerige robot in de toekomst mensen met beperkingen kan helpen bij het uitvoeren van eenvoudige huishoudelijke taken, zoals het openen van een bokaal of het opheffen van zware voorwerpen.
Bibliotheek
De kracht van de robotvingers is gelijk aan die van een menselijke vinger die een grijpende beweging uitvoert. "Maar zware of gladde voorwerpen vereisen een andere kracht", zegt Wu. De ingenieurs bekijken nu hoe ze het toestel die kracht kunnen geven. Daarnaast wil Wu een 'bibliotheek' ontwikkelen van menselijke bewegingen zodat de robotvingers hun bewegingen kunnen aanpassen aan de bewegingen en voorkeuren van de drager.
Bron: De Morgen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten