dinsdag 31 december 2013

Oud & Nieuw

Afscheid nemen
betekent achterblijven
omringd door stilte en gemis.

Verdriet dat nergens
onderkomen vindt.
En teder aanraken
van dingen
die onontvreemdbaar zijn:
dat woord, die plek
en de herinneringen
vol warmte en innigheid,
zoals de dagelijkse jas
die op een stoel bleef hangen
en herbergt wat er niet meer is.

De kamer wordt een schrijn
van pijn en hunker
naar oneindigheid.
Want alle armen
zijn te kort
om voor altijd
het liefste te omarmen.

(Kris Gelaude)

Een geluk bij een ongeluk - Bert Pot

Een prothese waarvan alle vingers te bewegen zijn, is een uitkomt voor iemand die zijn eigen hand moet missen. Bert Pot heeft zich ontwikkeld tot ambassadeur van de modernste kunsthand.

Dat alle vingers los van elkaar te bewegen zijn is al tamelijk bijzonder. En dan heeft Bert Pot uit Sappemeer ook nog een app bij zijn prothesehand.
Met wat simpele klikken op zijn smartphone kan Pot (50) zijn kunsthand zo instellen dat dagelijkse handelingen eenvoudig en haast zonder spierkracht zijn uit te voeren. Het aantrekken van een jas bijvoorbeeld, het hanteren van een plantenspuit of tikken op een toetsenbord. Pot is de trotse bezitter van de i-limb ultra revolution, de meest geavanceerde kunsthand ter wereld. Soms noemt Pot zichzelf de Man van Zes Miljoen. Dit najaar zeven jaar  geleden veranderde zijn wereld.

De medewerker van kartonfabriek Eska in Sappemeer kwam tijdens de nachtdienst met zijn hand tussen de walsen van een machine. “Ik had gelijk in de gaten dat het niet met een pleister weer goed kwam.” Pot verloor zijn linkerhand, en hij was nota bene linkshandig. Met een verzameling protheses voor zich op tafel vertelt hij zijn revalidatiegeschiedenis. Sommige handen lijken net echt. Het kan nog echter, zegt Pot. “Je kunt een exacte kopie krijgen van je eigen hand. Als je zwaar behaard bent kan er zelfs haar op.” Maar om mooi en niet van echt te onderscheiden ging het hem niet, Pot wilde zo veel mogelijk kunnen met zijn nephand. De eerste prothese die hij kreeg viel hem tegen. Door middel van eigen spierkracht in de stomp kon hij die, via elektrodes, open en dicht doen, meer niet. “Ik heb er een tijdje mee geoefend en ik dacht: Er moet toch wel iets beters zijn?” Op internet vond hij filmpjes van de i-limb, een hand van het Schotse bedrijf Touch Bionics, met in elke vinger een motortje waardoor de vingers los van elkaar kunnen bewegen.

Zijn instrumentmaker in Haren regelde als geste een ontmoeting met de Nederlandse importeur van de i-limb. “Die keer zag ik de hand voor het eerst in levende lijve.” Dankzij de universele koppeling die geldt voor prothesehanden kon hij de i-limb meteen aan zijn stomp bevestigen en uitproberen. In 2008 kreeg hij zijn eerste eigen i-limb. Pot pakt een busje van tafel, de kunstvingers sluiten er mooi omheen. “Met mijn oude prothese lukt mij dat niet, omdat die niet zo’n grote opening heeft en geen beweegbare vingers. Als ik met de oude iets wil pakken, moet ik me altijd in een bepaalde hoek wringen.” Niet veel mensen in Nederland hebben een ilimb.

Volgens Pieter van Delft van importeur Loth Fabenim in Den Haag dragen rond de dertig mensen in de Benelux er een, in Nederland hebben vijf personen de modernste versie, de i-limb ultra revolution. Het attribuut kost dertig tot vijfendertigduizend euro en is daarmee zo’n twintigduizend euro duurder dan een prothese die alleen open en dicht kan. Te duur, vinden ziektekostenverzekeraars meestal. Dat Pot de prothese wel heeft en ook nog eens telkens de nieuwste versie krijgt, noemt hij “een geluk bij een ongeluk”.

Zijn eerste i-limb wist hij los te peuteren via de letselschadeverzekering. De gedachte was dat hij er zijn werk weer mee zou kunnen doen. Het Universitair Medisch Centrum Groningen wilde de i-limb graag testen met Pot als proefpersoon. Uit het onderzoek kwam dat de prothese erg kwetsbaar was, de duim ging bijvoorbeeld snel stuk. Fabrikant Touch Bionics, niet blij met die onderzoeksresultaten, stelde de tweede versie beschikbaar, een krachtiger, betere uitvoering, zo blijkt uit UMCG-onderzoek dat eerdaags verschijnt in de Journal of Rehabilitation Research and Development.

Vanwege zijn inspanningen als proefkonijn en omdat hij zo’n enthousiaste gebruiker is heeft Touch Bionics Pot inmiddels ook de ultra revolution geschonken. Hij kan verschillende grepen programmeren. Ze worden opgeroepen als hij bepaalde spieren in zijn stomp op een bepaalde manier aanspant. Maar de app kan de vingers ook laten bewegen zonder spieraanspanningen. Pot laat zien hoe hij via de telefoon de hand opdracht geeft zich zo te vormen dat hij zijn jas makkelijk aan kan doen. “De duim klapt in. Als die open blijft staan dan wil het niet, dan krijg ik die hand nooit door de mouw.”

Van de kartonfabriek moest hij afscheid nemen. Hij werd in 2010 volledig afgekeurd. Ruim anderhalf jaar had hij nog geprobeerd weer met de jongens mee te draaien in ploegen. Maar werktempo en overbelasting aan zijn andere arm, de rechter, vormden een beletsel, ook op het technisch magazijn waar hij nog een poosje werkte. De i-limb, gekregen om te kunnen re-integreren, hoefde hij niet terug te geven. Nu staat zijn leven voor een groot deel in het teken van de kunsthand. Hij zegt het glunderend haast: “Als je ziet wat ik door mijn prothese allemaal meemaak, dat had ik zonder dat ongeluk nooit beleefd.”

Hij is demopatiënt voor fysiotherapeuten en ergotherapeuten, staat voor Touch Bionics op beurzen en geeft voorlichting op scholen over leven met een kunsthand. Hij speelde zelfs in een horrorfilm, Zombibi. Hij is betrokken bij het Forum Korter Maar Krachtig, voor mensen met een ledemaatbeperking. En druk met de SMvG, de stichting voor motorrijders met een prothese. Motorrijden kan en mag hij tot zijn grote vreugde weer. Maar  motorrijden doet hij niet met de i-limb, maar met een speciale motorprothese, een soort captain Hook-haak noemt hij die. Hij heeft hem ook in een verwarmde versie, om pijn bij kou tegen te gaan.

Geregeld stellen anderen met geamputeerde handen hem de vraag ‘Hoe kom je aan die mooie prothese? Hoe heb je die vergoed gekregen?’ Dan staat hij wel eens met de mond vol tanden en een half schuldgevoel. Maar door zijn verhaal te vertellen hoopt hij voor andere gehandicapten ambassadeur te zijn en verzekeraars te laten zien hoe het leven kan verbeteren door een i-limb, of een vergelijkbare prothese met beweegbare vingers van een andere fabrikant.

“Te veel mensen met een handicap zitten zielig in een hoekje”, meent Pot. Wie een armprothese krijgt legt het ding vaak al snel weg. “Dat komt doordat de verwachtingen te hoog zijn. Men denkt dat je alles weer kunt doen wat een echte hand ook kan, maar dat is zeker niet zo. Daar is een echte hand te complex voor. Naarmate het gebruikersgemak stijgt, ga je een prothese wel meer gebruiken, de drempel om dingen weer op te pakken is minder hoog.”

Bron: KorterMaarKrachtig

vrijdag 27 december 2013

Jongeren met een beperking gevraagd!

Festival 5D is een jaarlijks  volledig toegankelijk cultuurfestival voor de vijf zintuigen in Amsterdam.. Één van de missies van Festival 5D is het bieden van leerwerkplekken en stages aan jongeren met een beperking. Deze jongeren zijn een grote kracht in het organiseren van het festival.

Voor de vijfde editie, dat plaats zal vinden in het weekend van 28 en 29 juni  2014, zijn we op zoek naar enthousiaste jongeren van 18-35 jaar met een (on)zichtbare handicap of beperking voor in de organisatie.
Wij hebben diverse stage/leerwerkplek vacatures openstaan, deze zijn te vinden op http://www.festival5d.nl/leerwerkplekken

Met vriendelijke groet,

Anniek Brummel
Coördinator werving
werving@festival5d.nl
06-33688846
Bezoekadres: Neveritaweg 61,
Postadres: Postbus 37742, 1030 BG Amsterdam


De vijfde editie van Festival 5D vindt plaats op 28 en 29 juni 2014!
Kom horen, ruiken, zien, voelen en proeven op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord.

woensdag 18 december 2013

Hulpmiddelen die zich aanpassen aan gebruiker

In januari start een groot onderzoeksprogramma op het gebied van corrigerende orthesen die zich automatisch aanpassen aan de (wisselende) eigenschappen en wensen van de gebruiker. Orthesen ondersteunen lichaamsfuncties. Ze helpen de gebruiker bijvoorbeeld met het optillen van een arm of het bewegen van een been. Hoogleraar dr. Bart Koopman verbonden aan faculteit CTW en onderzoeksinstituut MIRA van de Universiteit Twente, leidt het programma waarvoor zes universiteiten, zestien bedrijven en vijf patiëntenorganisaties met elkaar samenwerken.

Steeds meer mensen met een lichamelijke beperking vertrouwen in het dagelijks leven op ondersteuning via een hulpmiddel. Denk bijvoorbeeld aan armondersteuners waarmee mensen met een spierziekte hun arm kunnen gebruiken. Of aan kinderen met een klompvoet die speciale schoenen nodig hebben. Vaak is nog het achterliggende idee dat de gebruiker zich moet aanpassen aan het beschikbare hulpmiddel. Voor het onderzoek dat in januari start is deze gedachtegang omgedraaid. Prof. dr. Bart Koopman van de Universiteit Twente, licht toe: “Wij vinden het belangrijk dat het hulpmiddel zich automatisch aanpast wanneer bijvoorbeeld een ziekte erger wordt, de taken wijzigen of de omgeving verandert.”

PatiëntenorganisatiesWat dit project onder meer bijzonder maakt, is dat patiëntenorganisaties heel nauw betrokken zijn bij het onderzoek. Zij zijn mede initiatiefnemer en financier. Prof. dr. Koopman: “Het is erg waardevol om samen te werken met patiëntenorganisaties. Met onze technologie kunnen we mensen met een spierziekte niet genezen. Maar we kunnen er wél voor zorgen dat ze minder afhankelijk zijn van anderen en langer zelfstandig kunnen blijven. Dit vergroot de kwaliteit van hun leven.”

De technologie wordt in eerste instantie ontwikkeld voor patiënten met bijvoorbeeld een spierziekte, maar kan ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Prof. dr. Koopman: “Zo’n armondersteuner blijkt bijvoorbeeld ook heel handig voor een chirurg die een grote operatie uitvoert. Als een operatie langer duurt, is dat vrij zwaar voor je armen. Speciale armondersteuners kunnen dan verlichting geven.”

BeschikbaarIn januari start het onderzoek, maar het neemt nog vele jaren in beslag voordat de technologie daadwerkelijk beschikbaar is. Prof. dr. Koopman: “De komende jaren houden we ons bezig met onderzoek en het ontwikkelen van prototypes. Alles bevindt zich nu nog in de experimentele fase.”

Investering STW en bedrijfslevenHet onderzoek van Koopman maakt deel uit van het financieringsinstrument “STW – Perspectief voor de Topsectoren”. Bijzonder aan dit instrument is dat het bedrijfsleven een belangrijke financiële bijdrage levert. STW stelt in totaal 14,5 miljoen euro beschikbaar en het bedrijfsleven een recordbedrag van 5,3 miljoen euro. Niet eerder haalde STW een dergelijk bedrag binnen vanuit de gebruikerskant.

In totaal zijn zes universiteiten, zestien bedrijven en vijf patiëntenorganisaties betrokken bij het project. Dit zijn, naast de Universiteit Twente: Radboud UMC, VU Medisch Centrum, TU Delft, Rijksuniversiteit Groningen, Maastricht University, Focal, Festo, Intespring, Hocoma, Hankamp Rehab, Roessingh, Moog, Baat Medical, Maastricht Instruments, Orthin, Xsens, TMSi, Adelante, Pontes, Dr. Comfort, VTEC, Duchenne Parent Project, Stichting FSHD, Dwarslaesie Organisatie Nederland, Parent Project Muscular Dystrophy en Foundation to Eradicate Duchenne.

zaterdag 14 december 2013

Kunstarm voor kerst

De kerst komt eraan en veel Amerikaanse kinderen willen maar wat graag een Xbox One ontvangen van de kerstman. Zo ook de 6-jarige Christopher Kiezek. Naast de spelcomputer vraagt hij echter om nog een ander belangrijk ding: een armprothese.

Het jongetje, dat woont in New York, heeft de prothese nodig om te kunnen spelen, zoals de andere jongetjes in zijn buurt ook doen. Het knaapje werd zonder linkerarm geboren. Een vriend van de familie Robert Jackson, wil zo graag wat voor de jongen betekenen dat hij via crowdfunding probeert genoeg geld binnen te halen om de jongen aan zijn gewenste arm te helpen.

De kerstgedachte doet de mensen gul geven. Binnen een dag hebben al 782 mensen geld gedoneerd. Het doel van 25.000 dollar is al ruimschoots bereikt. Op het moment van schrijven hebben de mensen via gofundme al bijna het dubbele gedoneerd! (Misschien moet ik voor mijzelf ook maar eens zo'n actie opzetten...;-)

Daardoor lijkt het erop dat de grote kerstwens van het knaapje zomaar eens uit kan gaan komen.

Dat klinkt als een mooi kerstverhaal, maar het is natuurlijk te gek voor woorden dat dit jochie zijn prothese niet gewoon via een zorgverzekering krijgt. Dat er meer Amerikanen zijn die zo denken blijkt wel uit de onderstaande reactie:

"I dislike all the CEO of these million dollars Insurance Corporations. How do they think that a prosthetic hand/arm is not medically necessary? Chris do not worry you are going to have a great Xmas no matter what..."
posted by Weatherman Richie 7 hours ago

Ik hoop niet dat Nederland ook hierin trendvolger van Amerika is. De zorgverzekeraars in Nederland lijken daar echter helaas anders over te denken, die volgen maar wat graag .....

donderdag 12 december 2013

Eerste gedachtengestuurde kunstarm in de UK

Video met duidelijke uitleg op BBC News.

A soldier injured in battle said he is determined to make a success of his new life with a bionic arm he can control with his thoughts.
Cpl Andrew Garthwaite, 26, from South Tyneside, was badly injured in Afghanistan when a Taliban grenade took off his right arm.

He is believed to be the first person in the UK to have such a bionic arm.
It involved surgery, including having his nerve system rewired, and months of learning how to use the new arm.

Cpl Garthwaite was badly injured in Helmand, Afghanistan, in September 2010 when a Taliban rocket-propelled grenade took off his right arm and killed one of his comrades.

'Lost for words' He was given one arm and learnt how to carry out everyday tasks with it before learning he would have one of the latest models of bionic arm fitted.

To prepare for the technology the soldier underwent six hours of surgery at a hospital in Austria in January 2012 in a procedure called Targeted Muscle Reinnervation (TMR).

The surgeons at the hospital in the Medical University of Vienna had to rewire his nervous system - taking the nerve endings from his shoulder, that would have run down to his hand - and rewired these into his chest muscles.

This has meant over the past 18 months, Cpl Garthwaite has had the sensation of a hand growing in his chest. He has had to learn to use that hand again - with electrodes sending signals into the bionic arm so that he can control the prosthesis.

He is believed to be the first person from the UK to undergo this cutting-edge technique in the field of bionics.
Cpl Garthwaite said he had been "lost for words" when he learnt that and was "honoured" to have been chosen.

The arm was developed by bionics company Otto Bock, in Vienna. It says this new kind of intelligent upper limb prosthesis can be controlled using the same nerves organically responsible for arm movement and enables more natural movements.

Andrew Garthwaite in Afghanistan
Cpl Garthwaite was badly injured in September 2010
The patient, they say, performs movements intuitively, and the prosthesis can directly convert the thought commands.
He will be able to think several moves and his arm and hand will react naturally. His bionic arm will be thought-controlled.

'Weird feeling' Cpl Garthwaite is now getting used to controlling his new arm and hand. With his nerve system rewired, he can feel his hand in his chest and by thinking of moving individual fingers, he can move his bionic hand.
"Because obviously I haven't had a thumb or a finger for the last three years, then all of a sudden to start feeling stuff is a total weird feeling so you have got to train your brain to move this hand," he said.
But he has to be careful. If he thinks of moving his little finger too quickly it will rotate his hand, all the way around 360 degrees.
This - he says - is "his party trick".

He says it looks "very natural and people generally do not notice that it is a prosthesis, but are often surprised as it makes robotic sounds when it moves.

Cpl Garthwaite said he was enjoying being able to more around the house and being far more independent.
He said: "There is no point in looking back because you can never turn back time.
"I am still very lucky to be here and I am very fortunate to be here and with this new life I have got hopefully I can be very successful in it."

woensdag 11 december 2013

Perfect, maar dan anders

Te gek project: 'Because Who Is Perfect? Get Closer ...'.
Van mensen met een ander lijf werden gelijkende paspoppen gemaakt. Dat op zich is al bijzonder, maar deze paspoppen werden vervolgens ook nog in de etalage gezet, in een winkel aan de Bahnhofstrasse, een hoofdstraat in Zurich. Dit werd gedaan door Pro Infirmis, een organisatie voor gehandicapten in Zwitserland.
Kijk hieronder naar de video van dit mooie proces. Want zeg nou zelf, wie is er perfect?



(It's no secret that the smooth, plastic bodies staring out of store windows aren't true physical replicas of the people who stare back at them. But there's no reason they can't be.
Pro Infirmis, an organization for the disabled, created a series of mannequins based on real people with physical disabilities, working with individuals like Jasmine Rechsteiner, a Miss Handicap winner who has spine malformations, and Erwin Aljukić, an actor with brittle bone disease. The project's title? "Because Who Is Perfect? Get Closer."

The beautiful process was documented in a video (watch it above), capturing the joy of the models seeing their own unique figures recreated for the first time. But the best part of it all is that the mannequins were actually placed in store windows today, filling the shopfronts on Zurich's main downtown street, Bahnhofstrasse, in honor of International Day of Persons with Disabilities today.

"Seeing it there for real is quite a shock," said one of the video participants. And that's exactly the point. Raising awareness of those with disabilities, specifically in the realm of fashion, is a conversation that's already begun with groups such as Models of Diversity, which aims to bring models of all shapes, sizes and colors to the fashion runways and media.

Outspoken individuals like Kelly Knox, the winner of BBC's "Britain's Missing Top Model," and Angela Rockwood, who returned to her modeling career with a Nordstrom campaign after becoming a C4-5 quadriplegic, have also made their voices known.

Some stores have made concerted efforts to include body diversity, including those with disabilities, in their ads. Nordstrom has been doing so since 1991, while British department store Debenhams made headlines earlier this year with a Spring 2013 look book that featured a woman who was an amputee.

It's still an uphill battle to make the mannequins in our store windows reflect the shoppers passing by. But "Because Who Is Perfect? Get Closer" and the Swiss stores who participated prove that it can definitely be done.)

Een kunsthand met gevoel

A prosthetic hand that the wearer can feel like it is their own hand. Sensation is restored by three small electrodes implanted on the peripheral nerves of the residual limb. The sensation feels like natural sensation in the user's phantom hand. With the addition of sensation, the prosthetic hand begins to feel more like a part of the user's body.



For a picture of the electrode technology, please visit:
http://www.flickr.com/photos/tylerlab...

woensdag 4 december 2013

Patentaanvraag Samsung - éénhandige besturing

Een patentaanvraag van Samsung toont informatie over mogelijke besturing van de Galaxy S5. In de aanvraag staat techniek omtrent het besturen van het toestel met één hand centraal.

De afgelopen periode verschenen er regelmatig berichten over vermoedelijke specificaties van het nieuwe en nog onbevestigde vlaggenschip van het Zuid-Koreaanse Samsung, de Galaxy S5. Zo zou deze smartphone  worden voorzien van een 64bit-processor, 3GB aan werkgeheugen, een 16 megapixel-camera en draaien op Android 4.4 KitKat (review).


Uit een eind vorige week geplaatste patentaanvraag wordt de mogelijke besturing van de Galaxy S5 beschreven. Gezien de toenemende grootte van smartphones in het algemeen, is het steeds lastiger een comfortabele besturing mogelijk te maken. Uit het patent van Samsung blijkt dat deze dat wil bewerkstelligen door toestellen met één hand beter bestuurbaar te maken.

In het patent wordt beschreven hoe de gebruiker van het toestel de grafische interface kan aanpassen aan zijn of haar zogenaamde comfort zone. Deze kan worden bepaald aan de hand van de reikwijdte van de duim. De gebruiker kan vervolgens allerlei bedieningsopties vanuit deze zone uitvoeren. Zo kunnen onder andere het toetsenbord en de knoppen van een digitale muziekspeler eenvoudig worden bediend. Gezien het een patentaanvraag betreft, is het niet zeker of Samsung deze techniek daadwerkelijk zal toepassen. 
(Bron: Techzine)