donderdag 17 oktober 2013

Proefblokkade van de facetgewrichten

Wish me luck!

Patiënten informatie (folder Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk)
 
Naalden in de zenuwtakjes
Uw pijnspecialist adviseert u een blokkade van de facetgewrichten te laten verrichten. Dit is een behandeling waarbij de pijngeleiding vanuit de steungewrichtjes, die gelegen zijn aan de achterkant van de wervelkolom, beinvloed wordt. In veel gevallen treedt hierdoor pijnvermindering op. De behandeling kan plaatsvinden ter hoogte van de nek, borstkas of lage rug.

Diagnostische blokkade en RF-facetdenervatie
Voorafgaande aan de langwerkende pijnbehandeling (de RF-facetdenervatie behandeling) wordt eerst een diagnostische behandeling met een plaatselijk verdovingsmiddel uitgevoerd. Dit om te beoordelen of het uitvoeren van een RF-facetdenervatie nuttig zal zijn. Bij de RF-facetdenervatie verdoven we eerst de huid. Onder röntgendoorlichting plaatsen we drie naalden bij de zenuwtakjes van de betreffende steungewrichten. Vervolgens controleren we met een klein prikkelstroompje de positie van het naaldpuntje. Na verdere verdoving verwarmen we de naaldpunt door middel van radiofrequente (RF) stroom. Hierdoor wordt de betreffende zenuw voor langere tijd uitgeschakeld.

Resultaat
Pas na twee tot drie maanden kunt u het optimale resultaat van de RF-behandeling verwachten. Mogelijk merkt u wel eerder verbetering van de pijnklachten. Soms is een andere behandeling nodig. 

Complicaties
Na de diagnostische behandeling kan enige uren verdoofdheid of krachtsverlies van de benen optreden. Als mogelijke complicatie van de RF-behandeling kan een tijdelijke gevoelsvermindering optreden in de buurt van de behandelde steungewrichten. Na enkele weken zal dit gevoel vanzelf langzaam terugkeren.

Bijwerking
In veel gevallen treedt na de behandeling rugpijn op. Deze napijn kan enkele weken aanhouden, maar verdwijnt vrijwel altijd.

Afbeelding: Pijnkliniek Zottegem

Geen opmerkingen:

Een reactie posten