vrijdag 18 oktober 2013

Rits sluiten met 1 hand

Als dit toch eens echt zo goed werkt als in onderstaande video beweerd wordt .... en, zeg binnen 5 jaar, alle gewone ritssluitingen vervangen zijn, wauw, wat zal dat mij dat veel prothesestress schelen! :-)
Ik vind het geweldig!

De uitvinding waar je altijd van hebt gedroomd: een rits die je kunt sluiten met één hand.
Gefriemel met de rits van je jas. In de kou, als je handen bevroren zijn, of gewoon als je haast hebt en het lukt niet. Past zo in de categorie 'first world problems'. Gemak dient de mens als het aan het Under Armour ligt. Het Amerikaanse kledingmerk komt met de MagZip (magnetic zipper), waarmee je je rits zelfs met één hand dicht krijgt. Probeer dat maar eens met je jas.

De oplossing is eenvoudig. Met twee magneetjes klikt je rits bij de sluiting vast en een hefboommechaniekje zorgt dat je genoeg kracht kunt zetten om de rits omhoog te trekken, zonder dat de magneetjes loslaten.

Ontwikkelaar Scott Peters bedacht de MagZip aanvankelijk om zijn oom te helpen. Die kreeg een ziekte waardoor hij steeds minder kracht kon zetten. Een rits aantrekken werd lastig. "Ik wilde verbetering brengen in de ritsen die we al honderd jaar gebruiken", zegt Peters. "Dus ik bevestigde er twee magneetjes aan en dat werkte niet."

Magneetjes op zich brengen componenten bij elkaar, maar hoe hou je ze precies op één lijn en hoe maak je ze niet té sterk? De rits moet natuurlijk ook nog los kunnen. "We moesten een mechanisch design bedenken die de rits vanzelf op zijn plek bracht en vast bleef zitten, zodat je het met één hand zou kunnen aantrekken." Uiteindelijk bleek een klein haakje ter aanvulling de oplossing.

Under Armour rust vanaf november kledingstukken met de MagZip uit.Bron tekst: Bright
Bron video: UnderArmour

1 opmerking: