maandag 30 april 2012

De Michelangelohand van Otto Bock

Hoe werkt de Michelangelohand van Otto Bock? Het nut van de 7 verschillende handposities en de bewegingspatronen worden in onderstaande video duidelijk. Grote, kleine, zware voorwerpen vastpakken, de hand plat houden om iets op te dragen, kaarten, sleutels, bestek vasthouden en gebruiken, alles ziet er natuurlijk uit. Ook mooie polsfunctie en natuurlijke ontspannen positie.



Bron: YouTube - MyOttoBock

zondag 29 april 2012

Baseballpitcher met 1 hand - Sam Kuhnert

Sam Kuhnert, geboren met één hand, is pitcher bij het Greenville College Panther Baseball Team.

Sam is de oprichter van de NubAbilityFoundation. De opzet van deze stichting is het bemoedigen en inspireren van mensen met een (al dan niet aangeboren) armamputatie die graag willen sporten.


Bron + afbeelding: Nubability.org

Amp It Up! Magazine

De nieuwste Amp It Up! Magazine is weer te lezen.
Waar?
Hier!

zaterdag 28 april 2012

Arts: Kind met verkorte arm veerkrachtig



Iris van Wijk, arts bij revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht, staat er vaak van te kijken wat kinderen met een verkorte arm klaarspelen.

Een meisje met een halve arm dat touwtje springt, een jongen die met één hand zijn veters strikt. Revalidatiearts Van Wijk verbaast zich over de „veerkracht en vindingrijkheid” van kinderen met een of meer verkorte armen en/of benen.

De Hoogstraat in Utrecht begeleidt gemiddeld zo’n 150 kinderen met een afwijking aan de benen en 250 met de aandoening aan de armen. Kinderen hebben de kwaal meestal vanaf hun geboorte (aanlegstoornis). De aandoening is in die gevallen ontstaan in de eerste weken van de zwangerschap. Een andere oorzaak is amputatie na een ziekte of ongeval.

Het verontrust Van Wijk dat er mensen zijn die ervoor kiezen om een kind met een aanlegstoornis te laten aborteren. „De kwaliteit van leven van die kinderen is vergelijkbaar met die van andere kinderen. Met hun aanlegstoornis ontwikkelen ze in veel gevallen dezelfde vaardigheden als ieder ander. Die leren ze zichzelf aan.”
Begeleiding van ouders is cruciaal, vertelt Van Wijk. „Als ouders hun kind accepteren zoals het is, komt dat het zelfvertrouwen van dat kind ten goede. Ouders kunnen hun zoon of dochter leren de nadruk te leggen op wat ze allemaal wél kunnen en hoe ze moeten reageren op vragen van bijvoorbeeld medeleerlingen.”

Voor kinderen zijn er tal van op maat gemaakte hulpmiddelen mogelijk. „Denk aan een hulpstuk voor bij het gitaarspelen, een aangepaste fietstrapper of een speciale honkbalhandschoen.”

De Hoogstraat is terughoudend bij advisering van een prothese voor kinderen met een verkorte arm. „Zo’n 30 procent van de kinderen tot 18 jaar krijgt zo’n hulpmiddel, terwijl dat percentage in een land als Zweden veel hoger ligt. Onze terughoudendheid heeft denk ik deels te maken met de nuchtere Nederlandse mentaliteit: je redt het zo ook wel. Aan een prothese zitten nadelen: het hulpmiddel weegt vrij zwaar, is warm en kan knellen. Bovendien zijn kinderen vaak handiger zonder prothese. Voordeel van een prothese is wel dat een armafwijking minder opvalt. Bovendien laat je een kind van jongs af wennen aan de prothese die het bijvoorbeeld later tijdens werk nodig heeft.”

Hoewel kinderen doorgaans geen pijn hebben van de aandoening en zich meestal goed redden, kunnen ze wel flink tobben over hun beperking. „Onlangs zat een jongen van zestien bij me te huilen. Hij kon er niet meer tegen dat hij overal maar zijn verkorte arm verstopte. Op strand schoof hij die onder zijn handdoek. In dat geval is het nodig dat zo’n jongen met zijn beperking voor de dag komt en begeleid wordt in het versterken van zijn zelfbeeld. Steun van lotgenoten kan daar goed bij helpen.”

Dit is deel 6 van een serie over revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht

Bron: Reformatorisch Dagblad

woensdag 25 april 2012

Zweefvliegen met een handicap

Bericht van Geert Schipper van SportisLeven.



Dag Sportvrienden van Stichting Sportisleven

Heb jij altijd al eens als een vogel willen vliegen. De wereld van boven willen bekijken maar dan zonder de herrie van de vliegtuigmotor.
                                  Dat kan!!!
Heb je een fysieke beperking, en hou je van een echte uitdaging op hoogte. Voor 20 vroege vogels kunnen wij op 20 Mei 2012 een vlucht met een zweefvliegtuig aanbieden op vliegveld Haamstede.
Zweefvliegclub Haamstede is gesitueerd aan de prachtige Zeeuwse kust op de kop van het eiland Schouwen-Duiveland. Op heldere dagen kijk je van Rotterdam tot aan Antwerpen en soms nog wel verder! Kortom een hele mooie omgeving om te zweefvliegen. De vlucht duurt tussen de 6 en 15 minuten en dit is afhankelijk van thermiek. Je word verwacht om 10:00 uur bij de slagboom op de kruising van de Kloosterweg en Torenweg 1 naast het  Fletcher Duinhotel   Torenweg 1‎ 4328 JC in Burgh Haamstede

Geef je gauw op. Vol is echt vol.

Deze activiteit is weersafhankelijk. Bij teveel wind of regen kan er niet gevlogen worden. Je word dan uiterlijk 19 mei geïnformeerd voor een alternatieve datum.
Omdat het in deze tijd van het jaar koud (en winderig) kan zijn, raden  wij u aan warme kleding mee te nemen.

De kosten zijn slechts 10 euro per deelnemer, dit geld ook voor familie vrienden of begeleiders die mee komen. Dit is inclusief een stevige lunch bij het clubhuis.
Bij het aanmelden willen we graag de volgende gegevens weten.   
  
Naam
Adres
Woonplaats
Telefoon nr.
Beperking       met name de arm en handfunctie en de been functie (spasticiteit, verlamd, ect.)
Aantal personen
Adl. zelfstandig vereist

Na betaling is de aanmelding pas definitief, rekening nr. 129961973 t.n.v. Sportisleven zweefvliegen  Spanbroek

Voor de begeleiders en evt. familie is het eventueel ook mogelijk mee te vliegen, maar dit is mede afhankelijk van het aantal fysiek beperkte deelnemers en zal op de dag zelf pas kunnen worden beoordeeld. De kosten voor een vluchtje bedragen € 35,-- , te voldoen op de dag zelf.

VliegveldKloosterweg 1
4328GH
Burgh-Haamstede
Telefoon: 0111-653557 (alleen op vliegdagen na 09.30 uur)

Voor vraag mail info@sportisleven.nl of bel 06-23208351

Met vriendelijke groet,
namens het bestuur, Stichting SportisLeven.
Geert Schipper
0623208351

maandag 23 april 2012

Diversity Day NL-beurs

Ben jij tussen de 15 en 25 jaar en kun jij op creatieve wijze laten zien dat anders zijn een recht is. En een verrijking. Doe dan mee aan de talentenwedstrijd van Diversity Day NL: vóór diversiteit en tégen discriminatie. Inschrijven kan via Facebook. Winaars krijgen een beurs van 1.000 euro voor talentontwikkeling.

Diversity Day NL 2012 organiseert een talentenwedstrijd voor jongeren. Je kunt je inschrijven voor vijf verschillende disciplines: Dans, Rap & poetry, Theater & performance, Music & voice en Foto, film & animatie. Tijdens voorrondes op 15 juni bij Dynamo in Eindhoven en 24 juni bij Nowehere in Amsterdam kunnen je je plaatsen voor de finale en strijden om de Diversity Day NL Awards. De winnaars krijgen een beurs voor talentontwikkeling ter waarde van 1.000 euro. Ook is er een publieksprijs voor de act die bij het publiek het beste in de smaak valt. De finale vindt plaats op 25 augustus 2012 tijdens de Uitmarkt in Amsterdam.


Sinds 2007 organiseren diverse landen Diversity Day. In 2012 is de eerste editie in Nederland, een dag voor diversiteit en tegen discriminatie. Met Diversity Day NL vieren we diversiteit en laten we zien dat 'anders' zijn niet alleen een recht is, maar ook een verrijking.

Meer info: Diversity Day NL

Bron: Leefwijzer

zondag 22 april 2012

Thomas Quasthoff

Grappig hoe je soms op zoek bent naar het één en dan uitkomt bij iets anders.
Ik lees momenteel een boek waarin af en toe gesproken wordt over klassieke muziek. Omdat ik daar helemaal niet in thuis ben, zoek ik sommige nummers op via You Tube.
Zo zocht ik naar 'Der Leierman' van Schubert. En tot mijn grote verrassing keek en luisterde ik ineens naar een zanger met een hele mooie stem én twee korte armen!

Het bleek de internationaal gerenommeerde bas-bariton Thomas Quasthoff te zijn. Thomas Quasthoff werd in 1959 geboren in Hildesheim, Duitsland, met zware lichamelijke beperkingen. Maar het was niet zijn voorkomen waarmee hij opzien baarde. Het was zijn ‘miraculeuze stem’, zoals een criticus hem eens omschreef. 




Bron: OperaMagazine, YouTube.

zaterdag 21 april 2012

Staren naar je korte arm



Ze is geboren met een halve linkerarm en weet niet beter. Toch kan Esther Pul (15) uit Ermelo moeite hebben met haar beperking. Als anderen haar aan zitten te staren.

Schommelen, de dop van een stift halen, een beker opendraaien. Van jongs af weet Esther zich met een verkorte linkerarm vaak prima te redden. „Het ging eigenlijk vanzelf. Ik ben als kind ook nooit uitgescholden”, vertelt ze in de woonkamer in Ermelo.

Van groep 1 tot groep 7 van de basisschool draagt ze een prothese. Van groep 8 tot en met klas 2 op de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap doet Esther het zonder kunstarm. Nu draagt ze er weer een. „Daar val ik veel minder mee op. Ik merkte dat kinderen naar mij keken. Daar heb ik een grote hekel aan. Dan vragen ze: „Wat heb jij?” Dan schrik ik en denk ik: O ja, dat is waar ook. Wat moet ik zeggen?” Moeder: „Die vragen brengen haar in verlegenheid. Toch hoeft ze alleen te zeggen: „Ik ben zonder linkeronderarm geboren.”” Esther: „Ik kan niet begrijpen dat ik het in klas 1 en 2 zonder prothese deed. Ik draag altijd lange mouwen over mijn prothese. Ik zie als een berg tegen de zomer op, als iedereen korte mouwtjes gaat dragen of gaat zwemmen. Ik ben niet anders, alleen mis ik iets.” Moeder: „Dat blijft een moeilijk punt.” Via een bandagesysteem kan Esther door een beweging in haar rechterschouder de vingers van haar prothesehand openen en sluiten. Zo kan ze bijvoorbeeld een pen oppakken.

Paardrijden is Esthers grote hobby. Ze merkt dat mennen, rijden met een paard voor een wagen, lastig gaat met prothese. „Dan moet je met twee handen kracht zetten. Maar het leidsel glipt dan door de prothesehand.” Bij het paardrijden, zonder wagen, hindert de prothese minder. „Dan ben je niet zo afhankelijk van je handen. Je stuurt het paard ook met je benen.”

Esther krijgt op revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht ongeveer eens in de drie maanden een nieuwe handschoen om de prothese. Bij warm weer is een kunstarm geen pretje. „Als ik thuis ben, gooi ik hem af. Dan loopt het zweet er uit.”

Bij gym baalt Esther soms flink van haar beperking én waardeert ze haar prothese. „Ik deed zonder prothese mee met basketbal. Het ging helemaal niet. Iedereen pakte de ballen voor me weg. Ik werd zo chagrijnig. Met prothese ging het supergoed. Ik was beter en scoorde zelfs.”

Esther, derdeklas vmbo (verkoop, handel), werkt bij een poelier en loopt sinds kort stage bij een broodjeszaak. Sommige handelingen zijn lastig. „Een gehaktbal in stukjes snijden ging moeilijk. Daar heb ik mijn linkerhand voor nodig.” Moeder: „Zoiets moet je ook oefenen. Je zult tegen moeilijkheden blijven oplopen, maar toch vind je meestal wel een oplossing.”

Dit is deel 5 in een serie over revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht.

vrijdag 20 april 2012

Wat vraag ik mijn revalidatiearts?

Altijd handig, zo'n rijtje vragen om je voor te bereiden op een gesprek met de revalidatiearts.

Voorbereiding op het gesprek 

  • Wat wil ik vertellen?
  • Bij welke activiteiten ondervind ik hinder?
  • Wat wil ik bereiken met revalidatie?
  • Wil ik iemand meenemen?
  • Wat wil ik vragen? Schrijf uw vragen op.


Tijdens het gesprek 

  • Welke mogelijkheden heeft revalidatie voor mijn beperkingen?
  • Is er aanvullend onderzoek nodig?
  • Welke behandeling stelt de revalidatiearts voor?
  • Als ik niet in revalidatie kom, waar kan ik dan terecht?
  • Wat is het doel van de behandeling?
  • Wat kan ik van revalidatie verwachten (resultaat)?
  • Wanneer kan ik beginnen met revalidatie?
  • Wat is de behandelduur? Hoe vaak moet ik komen?
  • Kan ik aangeven op welke dagen ik niet kan komen?
  • Heb ik antwoord gekregen op mijn vragen?


Vraag eventueel aanvullend naar 

  • voorlichtingsmateriaal
  • patiëntenorganisaties
  • second opinion

donderdag 19 april 2012

Trompet spelen met 1 hand - Ergobrass

Op het forum van Trompet.nl werd de volgende vraag gesteld:

Ik speel cornet met één hand, om te oefenen is me aangeraden om op statief te spelen. Alles is nog te krampachtig, men spieren moeten nog veel aanpassen. Vooral mijn pink gaat teveel belast worden als ik langere tijd zit te oefenen met één hand.

Als ik een statief zoek krijg ik allemaal statieven te zien om het instrument neer te zetten niet een statief om op te spelen.
Weet iemand waar ik dergelijk statief zou kunnen vinden om mijn cornet op te monteren?

Er werd verwezen naar de Ergobrass Trompetsteun .


Foto: MusicAllIn

woensdag 18 april 2012

Klimmen met 1 hand - Sam

Voor alle ouders die zich afvragen of hun kind met korte arm wel gewoon zal kunnen spelen. :-)



Bron: MySpecialHand


maandag 16 april 2012

Zeiler met 1 arm - Marcel van de Veen


Voor het motorongeluk had Marcel van de Veen nog nooit gezeild. Via zijn vriendin kwam hij, een paar jaar na zijn ongeluk, in aanraking met het zeilen. Haar ouders hadden een zeilboot en al snel had Van der Veen er ook één. “In 1999 kwam ik bij het Paralympische zeilen terecht. Udo Hessels en Mischa Rossen waren toen, samen met een andere zeiler, in voorbereiding op de Spelen van Sydney. Ik zat in een ander, wat minder, team. Sydney verliep voor Udo en Mischa niet zoals ze hadden gewild, dus toen zijn ze even gestopt. Net toen ik wilde stoppen, omdat de resultaten uitbleven, wilden zij weer beginnen. Ze vroegen of ik het grootzeil bij hen in de boot wilde doen.”

Lachen, gieren en harde woorden

Daar hoefde hij niet zo lang over na te denken. Met zijn drieën zijn ze een goed team, maar over een antwoord op de vraag ‘waarom?’ moet van de Veen even nadenken. “De klik was er gelijk. We willen voor elkaar werken. Ik denk dat dat ons sterke punt is. We wijzen elkaar op onze goede kanten, maar ook op de mindere kanten. Het is vaak lachen en gieren, maar er vallen soms ook andere woorden. Maakt niet uit, dat is ook zo weer over. Alles wat we zeggen, doen we in het belang van het zeilen. Daar horen soms ook harde woorden bij.” 

In september, op het water van Weymouth, willen de Sonarzeilers de kroon op hun comeback zetten. Op de Paralympische Spelen van 2012 gaan ze voor goud. “Het water van Weymouth is moeilijk te bevaren, maar we zijn goed voorbereid. We horen bij de vijf beste teams van de wereld. We kunnen al die boten verslaan. Natuurlijk moet je straks tijdens de Spelen een beetje geluk hebben, maar wij gaan, zoals altijd, voor goud!”

Bron + foto: NOC*NSF

Gavin's Nemo Arm



Meer video's van Gavin: Megatron82

zaterdag 14 april 2012

Open dag van Sailability bij de ZWVU in Uitgeest


Deze dag gaat 22 april vanaf 11 uur plaatsvinden in onze thuishaven de ZWVU. Lagendijk 41 Zwaansmeerpolder Uitgeest, onze steiger is naast het Havenrijk.  
Wij zeilen in kleine open boten, die niet kunnen omgaan en dubbelwandig en daardoor onzinkbaar zijn, het is een fantastische manier om kennis te maken met de zeilsport. Ook is er een tilliftje aanwezig voor als je moeite hebt met instappen er kan zelfs met een joystick gestuurd worden als dat makkelijker voor jou is. Mensen met een beperking  kunnen hier leren zeilen of meezeilen met een medepassagier(of vrijwilliger) die wel kan zeilen en je zo de fijne kneepjes van het zeilen uit kan leggen.  Er is altijd een volg boot in de buurt die alles in de gaten houd. 
Iedereen kan langs komen om eens te proberen of het wat voor hem of haar is. Ook als je wilt  proberen om als nieuwe vrijwilliger ons team te versterken is dit een mooie dag om eens te kijken wat we allemaal doen. 
 
U mag mij natuurlijk altijd bellen voor wat meer informatie, mijn nummer is 06-14257587 of sailability@zwvu.nl
www.sailability.nl
 
vriendelijke groet Bert Wessels   
 
Sailability-team Uitgeest sailability@zwvu.nl
 
ons adres.
ZWVU lagendijk 41 zwaansmeerpolder  Uitgeest (bij Havenrijk)
 
Bron + afbeelding: Sailability

woensdag 11 april 2012

iPhone Shutter Grip

De iPhone Shutter Grip van Photojojo geeft je een handvat aan de zijkant van je iPhone, zodat je hem stevig met één hand kunt vasthouden tijdens het fotograferen. De knop bovenop dit accessoire is aangesloten op de 30-pin connector van je iPhone, zodat je hiermee foto’s kunt schieten. Daarnaast is er een tweede knop om de videomodus te activeren en een statiefhouder aan de onderkant zodat je hem stevig vast kunt schroeven.

Door de Shutter Grip aan je iPhone te koppelen, zorg je ervoor dat hij een speciaal handvat heeft waar je vingers zich omheen kunnen wikkelen. Hierdoor kun je met één hand de iPhone steviger vasthouden, zonder dat je vingers per ongeluk voor de lens of het scherm hangen.


Photojojo verkoopt de iPhone Shutter Grip voor 40 dollar. Daar wordt minstens 12 euro aan verzendkosten bovenop gerekend. Ga je voor de goedkoopste verzendmethode, dan kun je het accessoire na een maand in de brievenbus verwachten.

Bron + afbeelding: iPhoneclub

maandag 9 april 2012

Tablet - Toshiba AT200

Toshiba heeft dikte en gewicht boven aan de lijst gezet tijdens het ontwerpen en dat zouden meer fabrikanten mogen doen. Bij tablets is vooral het gewicht van groot belang, veel meer dan bij bijvoorbeeld telefoons, omdat ze vaak lange tijd met één hand vastgehouden worden. De AT200 is een van de fijnste tablets om in de hand te houden en dat is een prestatie van formaat.

Lees verder op Tweakers.net ....

maandag 2 april 2012

Trompet spelen met 1 arm

Menno Daans doet het.

En ook Beatrijs Korevaar doet het.

Een 'discussie' over wat wel en wat niet handig is vind je op het forum van Trompet.nl.




zondag 1 april 2012

Strandzeilen met 1 arm

Op Zondag 29 april organiseren wij voor de 4e keer Blokarten voor mensen met een fysieke beperking.
Met maar 1 goed werkende arm kun je al zeilen op het strand.
Neem eventueel je partner of familie en/of vriend(in) mee als u hulp nodig heeft bij het in- en uitstappen.

Wij zorgen deze dag voor een hapje en een drankje en na het Blokarten om ongeveer 18:00 uur, is er gelegenheid om voor eigen rekening lekker te eten bij strandpaviljoen Zuidpier

Deze middag is vanaf 14:00 is OttoBock aanwezig met de Scout Crawler, een rups voertuig waarmee iedereen met een handbewogen rolstoel zelfstandig het strand op kan. Deze kan geheel vrijblijvend getest worden en zal tevens te zien zijn op de Support beurs in Utrecht.
http://www.ottobock.com/cps/rde/xchg/ob_com_en/hs.xsl/42564.html?id=42570#t42570
Kosten 5 euro                          Rek Nr 129961973
Waar    Strandpaviljoen           Zuidpier
            IJmuiderstrand             172
            1976     GA                  IJmuiden aan zee
            Telefoon                      0255-514222
            E-mail -                       
info@zuidpier.nl
Tijd        vanaf 14:00 testen we de Scout Crawler en vanaf 16:00 tot +  18:00 blokarten/standzeilen

De officiële uitnodiging staat nog niet op onze website maar voor meer info en aanmelden, mail  ons via info@sportisleven.nl of bel 06-23208351.

Met vriendelijke groet,
namens het bestuur, Stichting SportisLeven.
Geert Schipper
0623208351

Tennis spelen met 1 arm



Bron: LivingOneHanded