vrijdag 17 oktober 2014

Sensor moet pijn bij prothese voorkomen

Een 'tweede huid' met een sensor die druk meet, moet voorkomen dat mensen met een prothese pijn hebben doordat deze schuurt tegen hun ledematen.
 
Onderzoekers van Southampton University ontwikkelden de sensor, die ervoor moet zorgen dat er geen zweren ontstaan, meldt de BBC.


Sensor moet pijn bij prothese voorkomen

Veel mensen met een kunstbeen hebben er last van dat deze schuurt op de plek waar hij is aangesloten. De sensor wordt in de aansluiting geplaatst en stuurt vervolgens gegevens door naar de onderzoekers, die aanpassingen kunnen maken op basis van de druk en wrijving die wordt gemeten.

De sensoren zijn mogelijk over drie jaar al beschikbaar onder het nationale gezondheidszorgstelsel NHS in Groot-Brittanniƫ.

In de toekomst willen de onderzoekers ook een systeem ontwikkelen die dat soort aanpassingen direct en automatisch kan maken. Ook wordt gekeken naar andere manieren om de sensor te gebruiken.

"Dit is een platformtechnologie, en we verwachten dat het bruikbaar zou kunnen zijn in veel andere sectoren van de gezondheidszorg, zoals slimme schoenzolen voor mensen met diabetes, of rolstoelen en matrassen - overal waar het lichaam wrijft", aldus onderzoeker Liudi Jiang.

Door: NU.nl/Jeroen Kraan

Beeld: Getty Images

Geen opmerkingen:

Een reactie posten