zaterdag 19 juli 2014

Robothandschoen geeft drager twee extra vingers

Onderzoekers van het Amerikaanse technologie-instituut MIT hebben een handschoen ontwikkeld die de drager  twee extra vingers geeft.

Robothandschoen geeft drager twee extra vingers Foto:  MIT

De vrij grote robotvingers, bevestigd aan de pols, hoeven niet apart bestuurd te worden; de mechanische ledematen reageren zelf op basis van de bewegingen van de echte vingers.
"Het is een compleet intuïtieve en natuurlijke manier om je robotvingers te bewegen", aldus ontwikkelaar Harry Assada van MIT. "Je hoeft de robot niet te commanderen, je kunt je vingers simpelweg natuurlijk bewegen. De robotvingers reageren en assisteren vervolgens je vingers."

Met behulp van de twee extra vingers is het mogelijk om een dop van een fles te draaien met maar één hand, of bijvoorbeeld een brief te openen, zoals te zien is in een filmpje.

Patronen

De onderzoekers analyseerden de bewegingen van de hand bij het oppakken van diverse objecten en ontdekten dat er bepaalde patronen te herkennen zijn in de bewegingen van de individuele vingers. Ze bedachten vervolgens dat er mogelijk ook dat soort patronen bestaan wanneer een hand niet vijf, maar zeven vingers heeft.

Een volgende stap in het project is om de machine  te laten leren van de gebruiker.

Zo kunnen robots ons helpen in het huishouden

Bekijk de vijf meest indrukwekkende robots tot nu toe


Door: NU.nl/Thomas Moerman

1 opmerking: