dinsdag 15 november 2011

Werkgroep Amputatie en Prothesiologie-Arm


Sinds enkele jaren bestaat in Nederland de WAP-A: de Werkgroep Amputatie en Prothesiologie-Arm. WAP-A is een werkgroep die bestaat uit gespecialiseerde behandelteams die werken met kinderen en/of volwassenen met een congenitaal reductiedefect of een verworven amputatie van de arm/hand.
Deze behandelteams bestaan uit artsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, orthopedisch instrumentmakers en onderzoekers. De werkgroep komt 1 tot 2 keer per jaar bijeen.
De WAP-A is opgericht om de samenwerking in Nederland te bevorderen op het gebied van reductiedefecten, amputaties en prothesiologie. Door deelname aan de WAP-A blijven de leden steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en kunnen ze samen ontwikkelingen in gang zetten.

De doelstellingen van de WAP-A zijn:
  • Onderlinge uitwisseling van informatie op het gebied van arm/handamputaties en prothesiologie
  • Verbeteren en bewaken van de kwaliteit van zorg
  • Bevorderen van samenhang in behandeling en voorschrijfgedrag
  • Richtlijnontwikkeling
  • Eenduidigheid in de registratie/ ontwikkelen van een database met gegevens voor onderzoek
  • Op verzoek kennis verstrekken, ook aan minder ervaren behandelaars
  • Stimuleren van en adviseren met betrekking tot wetenschappelijk onderzoek
  • Informeren van de patiëntengroep over mogelijkheden van behandeling
  • Bijdrage leveren aan het tot stand komen van een meerjarig VRA beleidsplan (VRA=Vereniging voor Revalidatie Artsen)
De WAP-A vindt het belangrijk om goed contact te hebben met de patiëntenverenigingen. Daarom heeft op 17 maart 2009 een WAP-A bijeenkomst plaats gevonden waarbij de patiëntenverenigingen waren uitgenodigd om zich te presenteren. Tijdens die bijeenkomst hebben vertegenwoordigers van de LVvG en Stichting Korter-Maar-Krachtig samen met de WAP-A leden verkend wat we voor elkaar kunnen betekenen. Dit was een vruchtbare bijeenkomst. Ook met de Handvereniging zijn er contacten, zij zijn enkele jaren geleden al eens bij een WAP-A bijeenkomst geweest.
Voor patiënten die op zoek zijn naar een revalidatiecentrum of orthopedisch instrumentmakerij kan het handig zijn om te weten welke centra en instrumentmakerijen aangesloten zijn bij de WAP-A, omdat ze dan verzekerd zijn van een gespecialiseerd team.

Meer info: Amputees.nl
                Revisie Magazine maart 2008
        

Bron: KMK

Geen opmerkingen:

Een reactie posten