dinsdag 30 november 2010
Gamen met één hand - 2
Deadstorm Pirates, deze gameplay is ideaal voor mensen met één arm. Het spel is namelijk te spelen met één Move controller of met één G-Con. Ofzoiets ..... mij zegt het niets, maar een gamer waarschijnlijk wel. ;-)
Meer info op forum.i3D.net
maandag 29 november 2010
Gitaarspelen met 1 arm - Andres Godoy
Andres Godoy, gitarist die op 14-jarige leeftijd zijn rechterarm kwijtraakte, door een ongeluk, speelt sindsdien gitaat met één arm.
Op You Tube zijn verschillende filmpjes van hem te zien.
Meer info over hem vind je op zijn -Engelstalige- website.
Met dank aan De Bergjes.
vrijdag 26 november 2010
Skiën met 1 arm
Vanaf 23 t/m 26 november vonden er voor het eerst internationale IPC ski wedstrijden plaats in Nederland.
Tijdens deze dagen waren er voor deelnemers mogelijkheden om te training en kon men internationaal geclassificeerd worden.
De wedstrijden in Landgraaf hebben een tweeledig doel. Beginnende aangepast skiërs uit Nederland kunnen ervaring opdoen in een internationale wedstrijd. En Nederland kan, zij het op kleine schaal, kennismaken met skiën voor mensen die een arm of been missen, visueel gehandicapt zijn of spierafwijkingen hebben.Bron: PZC en DDST
donderdag 25 november 2010
Soerjadi speelt met één hand
Het bestuur van de Stichting Muziek Promotie Nijkerk meldt met veel plezier terug te kijken op het concert dat van Wibi Soerjadi zaterdag 20 november gaf in een uitverkochte Kruiskerk. De pianist trakteerde de ruim 700 bezoekers op een prachtig pianoconcert.
Het enthousiaste publiek beloonde Wibi met een ovatie. Hoogtepunt van de toegift die volgde was zijn eigen interpretatie op het thema uit de film ‘Pirates of the Caribbean’. Hij bracht deze anderhalve minuut durende toegift ten gehore door alleen met zijn linkerhand te spelen.
Bron + foto: De Weekkrant
woensdag 24 november 2010
Krachtige snelklemmen Bahco met handige eigenschappen
Bahco introduceert een reeks met één hand bedienbare snelklemmen. Ze hebben een klemvermogen van 300 kilogram en beschikken over eigenschappen die het werken vergemakkelijken. Het comfortabele handvat is bijvoorbeeld zodanig ontworpen dat hij in iedere richting kan worden gebruikt, ondersteboven of achterstevoren.
Lees verder op MetaalNieuws.
dinsdag 23 november 2010
Filmmakers laten zien wat mensen met een arbeidsbeperking allang weten
"Iedereen heeft talenten en kwaliteiten die van betekenis zijn voor zichzelf en de samenleving. Werk biedt voldoening en zorgt voor aansluiting in de samenleving."
Minister Piet Hein Donner
De overheid verwacht dat het aantal arbeidsbeperkte werknemers met een Wajong-uitkering de komende jaren zal verdubbelen. Terwijl de politiek vreest voor 'nieuwe WAO-achtige taferelen' blijken de meesten te staan trappelen om te gaan werken. Sterker nog, sinds kort zijn zij dit ook wettelijk verplicht. Voor veel werkgevers is een werknemer met een verstandelijke, lichamelijke of psychiatrische beperking echter geen optie, althans dat denken zij. De website Samenwerken.TV wil dat vooroordeel d.m.v. video's van praktijkvoorbeelden veranderen. De makers zijn nu landelijk op zoek naar voorbeelden. Zie: Samenwerken.tv
Filmechtpaar Mascha en Manfred Poppenk zag tijdens de productie van hun alom geprezen documentaire drieluik 'een klasse apart' (gefilmd op een school voor zeer moeilijke lerende kinderen in Amsterdam Noord), dat veel werkzoekenden met een arbeidsbeperking graag willen werken, maar tegen een muur aanlopen. De filmmakers stelden vast dat de beeldvorming aangaande deze groep het grootste struikelblok vormt. De overheid probeert met allerlei financiële tegemoetkomingen de werkgever over de streep te trekken, maar wat de boer niet kent... Gelukkig zegt één beeld meer dan duizend woorden: Samenwerken.TV werd geboren.
Samenwerken.TV is een vrij toegankelijke website waar praktijkvoorbeelden in de vorm van video's te bekijken zijn. Zowel werkgevers, werknemers als begeleiders verhalen over de weg die zij bewandeld hebben om te komen tot een succesvolle samenwerking. Successen, maar ook problemen worden belicht. Een zo eerlijk mogelijk beeld wordt geschetst om zo de beeldvorming te corrigeren naar de realiteit.
De praktijkvoorbeelden spreken voor zich. Stuk voor stuk mensen die graag willen werken, maar die door vooroordelen een extra beperking erbij hebben gekregen: het overtuigen van hun omgeving van hun kunnen.
Samenwerken.TV is op zoek naar meer praktijkvoorbeelden. Om zo verder uit te groeien tot een volwaardige video-databank waarin werknemers met een arbeidsbeperking, werkgevers en begeleiders inzicht krijgen in de diverse arbeidsmogelijkheden. Iedereen die hieraan wil bijdragen kan zich aanmelden via de website.
(Website werkt het best in Internet Explorer.)
Bron: Leefwijzer
Foto: Samenwerken.tv
maandag 22 november 2010
Onderzoek Handenteam Sophia Kinderziekenhuis
Onderzoek naar congenitale handaandoeningen.
Handchirurgie en revalidatie
Het Erasmus MC zet zich in voor het doen van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van congenitale handaandoeningen, met als doel de behandeling van deze aandoeningen verder te verbeteren. Binnen het handenonderzoek werken we samen met de afdelingen Plastische en Reconstructieve Chirurgie, Revalidatie Geneeskunde en Klinische Genetica. De onderzoekers zijn onder andere handchirurgen, revalidatieartsen, handtherapeuten, bewegingswetenschappers, genetici en technici.
De ervaring binnen het handenteam met kinderen met aangeboren afwijkingen is groot, maar onderzoek op dit onderwerp is nog maar beperkt gedaan. De onderzoeken waar we op dit moment mee bezig zijn, richten zich onder andere op het ontwikkelen en evalueren van behandelingen, het ontwikkelen en testen van meetinstrumenten en het functioneren van een aantal specifieke groepen.
Omdat er nog maar weinig onderzoek naar congenitale handaandoeningen is gedaan en omdat het aantal patiënten met een aangeboren afwijking aan de arm of hand relatief klein is, kun je gevraagd worden om mee te doen aan een onderzoek. Zelf heb je er in de meeste gevallen niet direct iets aan, maar je helpt ons enorm om de behandelingen te ontwikkelen en beoordelen. De resultaten kunnen we toepassen om de behandeling van jou en mensen met dezelfde aandoening verder te verbeteren.
Meer weten?
Als je meer wilt weten over de lopende onderzoeken of je bent geïnteresseerd om mee te doen kijk dan op http://erasmusmcweb-www/revalidatie/research/hand/. Ook kun je contact opnemen met Dr. R.W. Selles. Hij is de onderzoekscoördinator van het handenonderzoek. Zijn emailadres is r.selles@erasmusmc.nl en zijn telefoonnummer is (010) 703 25 43 begin_of_the_skype_highlighting (010) 703 25 43 end_of_the_skype_highlighting.
zondag 21 november 2010
Aangepast musiceren
Annerieke Berg - de Boer over haar zoektocht naar een geschikt muziekinstrument voor haar dochter. Ze vertelt hierover op haar weblog De Bergjes.
Bron en foto: De Bergjes
donderdag 18 november 2010
Gamen met één hand - 1
In de onderstaande video zien je een prototype van een controller die alle basis functionaliteiten van een gewone controller heeft, maar dan ondergebracht op een controller voor één hand.
(Bron: PSFocus)
dinsdag 16 november 2010
Workshop Kokertechnologie
De workshop
Het belangrijkste stukje van de prothese dat tevens de meeste vakkennis vraagt is de prothesekoker. Alle hightech componenten ten spijt, de prothese voldoet enkel wanneer de koker past!
Tijdens deze workshop krijgt je een diepgaand inzicht in verschillende kokervormen en hun toepassing. Daarnaast de werking en toepassingsprincipes van materialen en liners in prothesekokers.
2 december (VOL)
7 december
Otto Bock Benelux B.V. te Son en Breugel
Bron en meer info: Otto Bock
maandag 15 november 2010
Nieuw elleboogsysteem voor kinderen
Voor de leeftijdscategorie van 3-5 jaar is er een heel nieuw lichtgewicht elleboogscharnier, de MovolinoArm Friction 12K12. Deze component is bruikbaar voor passieve, actieve en myoelektrische armprothesen. Kabels voor myoelektrische systemen kunnen helemaal worden weggewerkt in de onderarm. Instelbare frictie voor rotatie rond de bovenarm tot 160º en voor flexie en extensie van de elleboog. Er is een voorflexie van 6º ingebouwd voor een natuurlijke houding. De extensie en de flexie kunnen worden gedempt.
Beschikbaar in 1 maat voor zowel links als rechts.
zondag 14 november 2010
Unlimited Magazine
UNLIMITED MAGAZINE, zo heet het life-style magazine voor jongvolwassenen (18+). Een glossy met alles over mode, koken, uitgaan, vrije tijd, wonen, zelfstandigheid, relaties, loopbaan...
Meer info: UNLIMITED MAGAZINE
zaterdag 13 november 2010
Kinect spelen met één arm
Bron: Power Unlimited
vrijdag 12 november 2010
Myolino lijn
Uit de nieuwsbrief van Otto Bock:
Voor kinderen heeft Otto Bock een reeks nieuwe componenten ontwikkeld en het bestaande systeem aangepast. De componenten zijn allemaal veel kleiner geworden. Dit maakt inbouwen gemakkelijker.
Een heel nieuwe batterijtechnologie, MyoEnergy Integral met hogere capaciteit en een sneller oplaadproces verhoogt de betrouwbaarheid van het systeem.
Met de MyolinoLink, de Bluetooth adapter die wordt aangesloten op de myoEnergy batterij laadplug, kunnen programma’s van het 7 in 1 Controller eenvoudig worden afgesteld volgens de behoefte van de gebruiker met behulp van het Myolino Soft programma. Het programma is binnenkort beschikbaar.
De MyolinoWrist zorgt voor extra vrijheidsgraden in de bewegingsmogelijkheden bij een armprothese voor kinderen. Deze voorkomt onnatuurlijke compensatoire bewegingen.
Otto Bock Nieuwsbrief november 2010
donderdag 11 november 2010
11 november 2010: Symposium Erkend Talent
Samen met de Kunstfactor, sector instituut voor amateurkunst, organiseert Special Arts op 11 november 2010 een symposium podiumkunsten. Dit symposium wil de zichtbaarheid vergroten van podiumkunsten voor mensen met een handicap, met name richting organisaties die verantwoordelijk zijn voor beleid. Concreet doel is om te bereiken dat overheid en kunstorganisaties aandacht krijgen voor deze doelgroep en dat podia belangstelling krijgen om voorstellingen van de gezelschappen te programmeren. Tevens dat zichtbaar wordt voor beleidsmakers dat de gemaakte voorstellingen ook de moeite waard zijn en dus de kans krijgen om zich te ontwikkelen.
Meer info: Special Arts
woensdag 10 november 2010
Losgeraakte ledematen
"De laatste tijd ben ik herhaaldelijk gestuit op losse armen en benen. Niet in het archief gelukkig. Zelfs niet in de onlangs opengebroken kast die jarenlang dicht had gezeten. Voor zover ik weet beschikt het museum niet over menselijke resten.
Toch komen we regelmatig armen en benen tegen in de militaire geschiedenis. Soldaten op het slagveld hebben een veel grotere kans (hoeveel groter?) om een arm of been te verliezen dan, laten we zeggen, een verzekeringsagent of een groentenman (hoewel wij in Schoonhoven vroeger een groentenman met één arm hadden). Zeker in de tijd waarin een kanonskogel iemand niet meteen verpulverde, maar alleen verwondde. Het werd een beetje op de koop toe genomen. Het hoorde er bij en er werd rekening mee gehouden dat iemand een lichaamsdeel kwijt kon raken. In een Duits voorschrift over de taken van een vaandeldrager in de 30-jarige oorlog kwam ik tegen, dat indien de vaandeldrager tijdens het gevecht zijn beide armen verloor, hij zich dan in het vaandel moest rollen om het op die manier te verdedigen. Als extra mogelijkheid was het hem ook toegestaan om het vaandel tussen de tanden te klemmen.
Soms was een soldaat zelfs blij om een arm kwijt te raken. Het betekende een enkele reis naar huis, en wel levend. Om dit te illustreren het nu volgende citaat uit "Grijze zielen" van Philippe Claudel, over een soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog. (Een boektip van Frederiek)
"Ik bleef urenlang in een zaal zitten, naast een soldaat die zijn linkerarm was kwijtgeraakt. Ik weet nog dat hij zei dat hij zo blij was dat hij een arm had verloren, en dan nog wel zijn linkerarm, echt een mazzeltje voor hem als rechtshandige. Over zes dagen zou hij weer thuis zijn - voorgoed. Ver van dit oorlogsbedrog, zoals hij het uitdrukte. Een arm kwijt, heel wat jaren erbij. Levensjaren. Dat bleef hij maar zeggen terwijl hij zijn verdwenen arm liet zien. Hij had zijn verdwenen arm zelfs een naam gegeven: Augustijn. En hij praatte onophoudelijk met Augustijn, nam hem tot getuige, sprak hem toe, plaagde hem. Geluk zit in de kleine dingen. Soms hangt het aan een zijden draadje, soms hangt het aan een arm. Oorlog is de wereld op zijn kop: die kan van iemand die een lichaamsdeel verloren is de gelukkigste mens op aarde maken."
Bekende voorbeelden van hoge officieren die iets moesten missen.
Het been van Lord Uxbridge werd verbrijzeld door een kanonschot tijdens de slag bij Waterloo. Het geamputeerde been is een macaber eigen leven gaan leiden als toeristische attractie in Waterloo. Er zijn heel veel anekdotes ontstaan over dit been en de zaag waarmee het werd afgezaagd wordt bewaard in het National Army Museum. Het been werd eerst begraven in een tuintje en kreeg later een eigen grafsteen. Het trok een enorme hoeveelheid toeristen aan, onder wie onze eigen Prins van Oranje, en bracht geld in het laatje voor de eigenaar. Om aan de vraag te voldoen werden de botten zelfs weer opgegraven en in een vitrine tentoongesteld. Het verhaal rondom dit been gaat nog veel verder maar dat zou een artikel op zichzelf kunnen vormen. Bovendien was er nog een prothese die Lord Uxbridge zich had laten aanmeten, en die ligt nu in het Wellingtonmuseum in Waterloo.(zie foto)
Dan hebben we Generaal Gouraud die in 1915 zijn arm verloor op Gallipoli. Ik heb op de plaats gestaan waar het gebeurd moet zijn, naast fort Sedduhl Bahir, maar er is niets te zien dat aan het feit herinnert. Gouraud is alleen maar beroemder geworden als aanvoerder van de Franse koloniale troepen, en het heeft als voordeel gehad dat hij vrij gemakkelijk te herkennen is op foto's. Hoewel hij toch al vrij herkenbaar is door zijn markante puntbaardje. Hij draagt soms wel iets van een prothese maar die hangt er altijd slap bij en hij geeft een hand met zijn linkerhand. Hij salueert ook met links. Zie ook de filmpjes op de site van British Pathé. Het eerste filmpje bestaat uit korte stukjes uit verschillende jaren die achter elkaar zijn geplakt. In de eerste scenes heeft hij zijn arm nog (voor 1914), in de laatste scenes niet meer (1917 en 1918). Het tweede filmpje laat zijn afscheid zien uit het Franse leger.
http://www.britishpathe.com/record.php?id=80605
http://www.britishpathe.com/record.php?id=13945
Lord Raglan was zijn arm al kwijtgeraakt bij Waterloo voordat hij naar de Krim vertrok als commandant van de Britse troepen. Het schijnt dat we aan hem het begrip raglan-mouw te danken hebben. Zie het artikel in Armamentaria 34, Camouflage op de catwalk, de invloed van het uniform op de burgermode in vogelvlucht, van Mariska Pool.
http://www.collectie.legermuseum.nl/sites/strategion/contents/i004528/arma34%20camouflage%20op%20de%20catwalk.pdf
Een andere vreemde eend is een monument voor een gewonde voet. Het is het Boot Monument, een gedenkteken uit de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783) en het herdenkt Major General Benedict Arnold voor zijn daden in de Battle of Saratoga.
Benedict Arnold raakte drie keer kort achter elkaar gewond en de laatste verwonding aan zijn voet maakte een einde aan zijn militaire carrière. Bijzonder aan het monument is dat de naam van de eigenaar van de voet er niet op vermeld staat terwijl toch iedereen weet om wie het gaat. Een deel van de tekst luidt: "In memory of the most brilliant soldier of the Continental Army who was desperately wounded on this spot". De naam van Benedict Arnold staat er niet bij omdat hij enkele jaren later in de oorlog overliep naar de tegenpartij, de Britten. Hoewel over"lopen" in dit geval misschien een slecht gekozen woord is.
Daniel Sickles was een generaal in de Amerikaanse Burgeroorlog. In de Battle of Gettysburg manoeuvreerde hij zijn legerkorps ongeoorloofd in een onmogelijke positie waar het vrijwel weggevaagd werd. In het gevecht werd zijn been verbrijzeld door een kanonskogel en het moest in een veldhospitaal worden geamputeerd. Kort voor de gebeurtenis was een richtlijn uitgevaardigd door de Army Surgeon General voor het verzamelen van voorbeelden van morbide anatomie en van projectielen en verwijderde ledematen, met het oog op het nieuw opgerichte Army Medical Museum in Washington.
Sickles doneerde zijn been aan het museum in een klein kistje in de vorm van een grafkist en met een visitekaartje er bij. Het huidige National Museum of Health and Medicine heeft het been nog steeds in de expositie, samen met een kanonskogel die vergelijkbaar is met de kogel die hem trof. Sickles zelf ontsnapte door dit voorval aan de krijgsraad omdat men vond dat hij al genoeg gestraft was met het moeten missen van een been. Weer een voorbeeld van een positieve bijwerking.
Ongetwijfeld het meest heroïsch is de geschiedenis van de houten hand van Capitaine Danjou. (foto bovenaan dit artikel)
Het speelt zich af tijdens een vrij onbetekenende episode in de militaire expeditie van Napoleon III in Mexico, het gevecht om Camerone, een Mexicaanse haciënda, op 30 april 1863. Er stonden 62 Legionnairs van het vreemdelingenlegioen met 3 officieren tegenover 2000 republikeinen. Kapitein Danjou, die toen al beschikte over een houten handprothese, had zijn Legionnairs laten zweren stand te houden tot de laatste kogel. Na een urenlang durend gevecht stonden nog zes man overeind die de strijd voortzetten met de bajonet. De laatste drie man gaven zich over onder de voorwaarde dat ze hun wapens konden behouden en hun kameraden mochten begraven. De Mexicanen verloren 500 man. Kapitein Danjou was ook onder de gesneuvelden. Zijn houten hand werd door een plaatselijke boer op het slagveld gevonden en aan het vreemdelingenlegioen terugverkocht.
Camerone is nu voor het vreemdelingenlegioen het symbool voor standhouden tot de laatste patroon, tot de laatste man, voor de vervulling van de plicht waarvoor de Legionnair zijn woord gegeven heeft. Daarom wordt elk jaar op 30 april de dag van Camerone herdacht bij het monument in het hoofdkwartier in het Zuidfranse Aubange. De houten handprothese, het belangrijkste relikwie voor het Legioen, wordt dan tijdens een ceremonie door een uitverkoren Legionnair over de paradeplaats naar het Monument aux Morts gedragen. Snik."
Tekst en foto's:
Aris de Bruijn
The Legermuseum Archives
woensdag 3 november 2010
Ledematen kopen via internet
De Duitse 'lijkendokter', Gunther von Hagens, die menselijke lichamen prepareert en tentoonstelt, begint nu een webwinkel in lichaamsdelen. Geplastificeerde delen van lijken, hoofden, ingewanden, en als je heel graag wilt, kun je zelfs een heel lijk bestellen. Of een dood dier. De Duitse lijkendokter biedt ze aan voor de wetenschap, of als kunstwerk. Correspondent Jeroen Akkermans van RTL4 Nieuws ging op jacht naar de koopjes. Te zien bij RTL Gemist.
Voor je begin te sparen om zo'n lichaam naast uw boekenkast te kunnen zetten: 'We verkopen geen menselijke lichamen aan privépersonen, om ethische redenen', aldus projectleider Stephan Rathgeb. 'Maar een geplastineerd dier kan wel. We zijn op dit moment met giraffen, ezels en zelfs een kangoeroe bezig.'
Bronnen: RTL Nieuws, Het Nieuwsblad, Body Worlds
dinsdag 2 november 2010
maandag 1 november 2010
Luke Arm - Gen 3 Arm
De armprothese moet er uiteindelijk zo uit gaan zien.
Een filmpje over de arm:
Meer info over Dean Kamen en zijn werk is te vinden op Planet Green.