dinsdag 15 september 2015

UZ Gent: patiënt kan armprothese besturen met zijn gedachten

Gelezen op Express.be:
 
In het Universitair Ziekenhuis Gent zijn chirurgen erin geslaagd om een kunstarm aan te hechten en door de hersenen van de patiënt te laten sturen. De realisatie betekent een wereldprimeur voor de Vlaamse wetenschappers. Andere ziekenhuizen zijn er al wel in geslaagd om een kunstarm aan te hechten of de prothese door het menselijk brein te laten sturen, maar tot nu toe was men er nergens in gelukt beide technologiëen te combineren.


Samy Meziani verloor twee jaar geleden een arm. Een prothese diende hem echter toe te laten een gedeelte van de verloren armfuncties te recupereren. Daarbij kozen de artsen aan het Universitair Ziekenhuis in Gent echter voor een nieuwe techniek.

In het verleden kregen de patiënten vaak een kokerprothese, waarbij een kunstmatig lichaamsdeel over de amputatiestomp wordt geschoven. Bij Samy Meziani werd de kunstarm echter met een implantaat aan het bot van de bovenarm bevestigd. Bovendien werd ook gezorgd voor een koppeling van de resterende zenuwen aan het sturingsmechanisme van de prothese.

Grotere autonomie
De techniek biedt volgens de artsen onder meer een grotere bewegingsvrijheid en comfort. Ook zouden er minder risico’s zijn op fantoompijn. Tevens zou de prothese door de aanhechting veel stabieler zijn. Door de koppeling van de zenuwen is het voor de patiënt bovendien mogelijk om de arm met bewuste gedachten te sturen.

“Door te denken aan de beweging die hij wil uitvoeren, kan Samy al bijna alles wat hij ook met een echte arm zou kunnen doen,” merken de artsen op. Op die manier zou de patiënt niet alleen zijn hand kunnen openen en sluiten, maar ook complexe en gecombineerde bewegingen van de verschillende gewrichten - zoals elleboog en pols - kunnen uitvoeren.

Wanneer de patiënt aan een handeling denkt, geven zijn hersenen een signaal aan de spieren die het commando dienen uit te voeren en door het bevel zullen samentrekken. Op die locaties zijn echter elektroden op de huid gekleefd om het signaal op te vangen. De elektroden geven het signaal door aan de prothese, waardoor de kunstarm zal bewegen. 

Het duurt volgens de artsen ongeveer anderhalf jaar revalidatie en oefenen om voldoende controle te verwerven om de kunstarm met gedachten te kunnen sturen. Samy Meziani getuigt dat de ingreep een grote impact heeft op zijn autonomie en toekomst. De behandeling wordt in België echter slechts beperkt terugbetaald.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten