woensdag 26 augustus 2015

Sportschoenen met ritssluiting - Nike FLYEASE

Te lezen op Support Magazine:

Dankzij een 16-jarige Amerikaanse jongen met cerebrale parese heeft sportkledingbedrijf Nike gemakkelijk aan te trekken sportschoenen ontworpen voor mensen met een beperking. Matthew Walzer, die toen 16 was, schreef in 2012 een open brief aan Nike waarin hij vroeg om sportschoenen die hij zelf kan aantrekken.

Matthew wilde graag mooie sportschoenen die hem toch de speciale steun zouden geven die hij nodig heeft. Hij schreef destijds: “Als 16-jarige ben ik prima in staat om mijzelf helemaal aan te kleden, alleen moet ik mijn ouders elke dag vragen om mijn veters te strikken. Als teenager wil ik graag zo onafhankelijk mogelijk zijn, dus ik vind dit ontzettend frustrerend, en zelfs af en toe gênant. Ik droom ervan om naar de opleiding te gaan die ik zelf uitkies, zonder dat ik elke dag aan iemand moet vragen om mijn veters te strikken.”

Beperkte oplage
Nike ging in op Matthews verzoek, en heeft nu de nieuwe lijn LeBron Soldier 8 FLYEASE in een beperkte oplage op de markt gebracht. De schoenen zijn sinds kort te koop op de Amerikaanse website van Nike (nog niet in Nederland).
Na drie jaar ontwikkelen en testen (met onder meer de medewerking van Matthew) is de gemakkelijk aan te trekken schoenenlijn half juli gepresenteerd. De schoenen worden niet gesloten met veters, maar met een ritssluiting die om de enkel heen loopt. De schoenen zijn – als de rits open is – aan de achterkant veel ruimer, zodat het gemakkelijker is om erin en eruit te stappen.

In- en uitstapgemak
“Uit de brainstorms met Matthew en veel andere atleten met een lichamelijke handicap, werd ons duidelijk dat het in- en uitstapgemak minstens zo belangrijk was als de sluiting,” zegt Tobie Hatfield, schoenontwerper bij Nike. “Een algemene oplossing is lastig, gezien de vele verschillen in handicaps, maar we vinden dit toch wel een grote stap voorwaarts voor iedereen die worstelt met zijn onafhankelijkheid, als hij zijn voeten willen beschermen met Nike schoenen.” Er zijn nog meer varianten op de aangepaste schoen op komst, kondigt Nike aan.

Lees het verhaal over de speciale schoenen op de website van Nike.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten