maandag 23 maart 2015

In Engeland staat een handicap juist goed op je tv-cv

Een politieserie met een rechercheur in een rolstoel als hoofdrolspeler: in Groot-Brittannië kijken ze er niet van op. Daar zijn meer gehandicapte acteurs dan ooit op tv te zien. Niet om hun handicap, maar om hun talent. De BBC heeft zelfs beloofd de komende jaren het aantal minder-validen op televisie te verviervoudigen.
"Lange tijd hadden we nauwelijks werk. Nu gaat het fantastisch", zegt Louise Dyson. Ze richtte twintig jaar geleden een castingbureau voor gehandicapte acteurs op. Inmiddels kunnen Britse omroepen niet meer om de talenten van Louise heen. "Er wordt zelfs verwacht dat ook 'gewone' castingdirectors gehandicapte modellen en acteurs aannemen."

De BBC is niet de enige die de missie heeft het aantal gehandicapten in series te vergroten. In januari maakte Channel 4 bekend dat in elke drama- en comedyserie zeker één hoofdpersoon uit een minderheidsgroep moet komen. Daar horen gehandicapten dus ook bij.

Niet alle regisseurs en producenten staan open voor een actrice met maar één hand.

Grace Mandeville
 Lisa Hammond, die in EastEnders speelt, en Grace Mandeville zijn een paar van die acteurs. Correspondent Anne Saenen in Londen sprak met Grace:


Geen quotum in Nederland

Hoeveel Nederlandse acteurs met een handicap ken jij? Presentator Lucille Werner moet er even over nadenken. Ze kent de kinderen met een handicap die in de tv-serie van haar eigen stichting spelen, maar verder? "Een acteur buiten de stichting, die eh... nee, die zijn er niet. Die kan ik niet zo een-twee-drie opnoemen."

Werner is een van de weinige mensen op de Nederlandse tv die een zichtbare handicap hebben. Marc de Hond, Vincent Bijlo... Het rijtje is kort. Als het aan haar ligt, komen er snel meer collega's met een handicap bij.

Het zou natuurlijk fantastisch zijn als handicaps zichtbaarder zijn op tv. Dat sijpelt dan door in de samenleving. We hebben nu nog altijd een houding van 'ojee, daar is een rolstoel, ojee, die loopt moeilijk'. Dat is allemaal een beetje onhandig. We zijn angstig. Op het moment dat het zichtbaarder is op tv, dan zijn we er wel eerder van af."

Op het moment dat jij wilt, dan is het voor jou mogelijk.

Lucille Werner

1,8 miljoen mensen

Makkelijk is het niet om mensen met een handicap op de buis te krijgen, denkt ze. En dat komt deels door de Nederlandse cultuur. "Hier in Nederland willen we dat je je kop niet boven het maaiveld uitsteekt. En mensen met een handicap doen dat al helemaal niet. We hebben 1,8 miljoen mensen met een handicap in dit land. In het straatbeeld komen ze al veel te weinig voor, laat staan dat ze überhaupt durven te dromen van een carrière als acteur of presentator."

Toch wil ze de schuld niet alleen bij de film-en televisie-industrie leggen. Het moet ook vanuit de mensen zelf komen, benadrukt Werner. Maar een quotum gaat haar te ver. "Ik vind dat het uit een individu moet komen. Op het moment dat jij wilt, dan is het voor jou mogelijk. Ik vind dat de meest krachtige manier."

Bron: NOS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten