vrijdag 20 februari 2015

Darpa laat werking van eerste bionische arm zien

Het heeft iets futuristisch, een bionische arm. Vooral als er videobeelden opduiken van vrijwilligers die zulke armen aan het testen zijn. De Amerikaanse defensieorganisatie Darpa liet deze week zien dat bionische armen niet ver weg meer zijn voor consumenten.

De beelden tonen hoe vrijwilligers zonder armen van het Revolutionizing Prosthetics-programma van Darpa onder meer een balletje vastpakken en dat doorgeven aan elkaar. Daarnaast houden ze een plastic flesje vast en openen ze hem later. Eén van de mannen die de bionische arm gebruikt, mist zelfs beide armen.

De eerste bionische arm bestaat al een tijd. Vorig jaar keurde de Amerikaanse Food and Drug Administration het apparaat nog goed, wat betekende dat het commercieel verkocht mag worden. De prothese werd ontwikkeld door Deka Research and Development en werd Luke genoemd, een verwijzing naar Luke Skywalker en zijn armprothese uit Star Wars. Darpa experimenteert inmiddels verder met het apparaat.

De vrijwilligers die de bionische arm willen gebruiken, sluiten het apparaat aan op bestaande spieren van de arm die is geamputeerd. Het systeem is modulair in opzet, waardoor ook mensen met een gedeeltelijk geamputeerde arm de prothese kunnen krijgen. De prothese leest elektrische signalen uit die worden afgegeven door de spieren en bepaalt zo welke bewegingen moeten worden gemaakt.

Filmpje:
http://tweakers.net/geek/101377/darpa-laat-werking-van-eerste-bionische-arm-zien.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten