woensdag 7 mei 2014

Facebooken, tweeten of gewoon sms'en met je stem

Typen op een smartphone blijft tijdrovend, zeker als je maar één hand vrij hebt. De iPhone-app Actieve Stem doet wat Siri nog steeds niet voor elkaar krijgt in het Nederlands: gesproken boodschappen omzetten in tekst.

'Spreek gewoon en klaar is Kees’, luidt de slogan van Actieve Stem . Daar zit wat in, want voor een optimaal resultaat moet je inderdaad een beetje je beste Nederlands (lees: Hollands) bovenhalen. Of in elk geval gewoon zo beschaafd mogelijk praten. Een klein accent mag wel, maar maak het niet te bont.

Een kleine moeite voor een groot plezier, want als je duidelijk en langzaam spreekt maakt Actieve Stem nauwelijks fouten. Niet dat dat ons verbaast, want de app maakt dankbaar gebruik van de spraaktechnologie van Nuance die zichzelf al meermaals heeft bewezen. Een gevolg daarvan is wel dat je smartphone online moet zijn wanneer je een boodschap wil dicteren (de omzetting gebeurt via het internet), dus een data-abonnement is in de praktijk geen overbodige luxe.

Eenmaal geconverteerd naar tekst kan Actieve Stem je boodschap exporteren naar vijf verschillende apps op je iPhone: Mail, Berichten (voor sms en iMessage), Facebook, Twitter en WhatsApp. Daarnaast kan je tekst kopiëren, laten uitspreken door de Vlaamse computerstem Ellen of het Nederlandse duo Xander en Claire, of laten vertalen in een van de 32 buitenlandse talen die de app ondersteunt. Dicteren in een van die talen, als je ze beheerst, is eveneens mogelijk.

Actieve Stem is beschikbaar voor iPhone en iPad en heeft een schappelijk prijskaartje van 1,79 euro.

Bron: De Standaard

1 opmerking: