zaterdag 15 maart 2014

Drummer speelt met twee drumstokken in één hand

Jason Barnes verloor zijn onderarm bij een ongeluk. Met zijn nieuwe robotarm is hij nu de eerste cyborgdrummer.

Voor de meeste mensen is het woord cyborg - het fysiek samensmelten van mens en machine - eng en voorbehouden aan science-fiction. Maar sommige mensen zou je al cyborgs kunnen noemen. Bijna 1 op de 10 Nederlanders kunnen niet meer zonder hun smartphone en checken het apparaat iedere vijf minuten en zijn onafscheidelijk aan de 'machine' verbonden. In de letterlijke zin van 'fysiek samensmelten' ben je dan geen cyborg, maar we zijn wel heel dichtbij.

Beter drummen dan gewone mensen

Een voorbeeld daarvan is Jason Barnes. Hij verloor twee jaar geleden als gevolg van elektrocutie zijn rechteronderarm. Zijn droom om drummer te zijn leek (bijna letterlijk) in rook opgegaan. In de eerste instantie improviseerde Barnes een zelfbouwprothese waardoor hij nog wel kon drummen. Ruim een week geleden mocht Barnes echter een robotarm die speciaal voor zijn drumpassie was ontwikkeld, uitproberen. Barnes noemde de prothese 'Pretty Awesome'.

Geen wonder, want dankzij deze robot prothese heeft hij zelfs een kleine voorsprong op drummers die wel beschikken over al hun ledematen. Hij kan namelijk met zijn robothand met twee drumstokken tegelijkertijd spelen. Een stok stuurt hij aan door spieren in zijn rechterbovenarm te spannen en te ontspannen. De spier-stroompje worden gemeten en sturen de robotarm aan. De tweede stok volgt het ritme van zijn eerste stok maar kan ook middels electronica een ander ritme spelen. Dat is met name handig voor complexe jazz stukken. Bovendien kan Barnes met de prothese sneller drummen dan welke andere drummer dan ook. Barnes zal later deze maand voor het eerst met zijn robotarm als drummer optreden.

Natuurlijk zou Barnes deze prothese onmiddellijk inruilen voor zijn echte arm. Hij mag dan wel 'beter' kunnen drummen maar een kopje vastpakken dat lukt niet. Het is echter wel een teken aan de wand.Bron: Bright

1 opmerking: