donderdag 24 oktober 2013

iPad Air bedienen met 1 hand

Apple lanceerde dinsdagavond de iPad Air en de iPad mini 2. Sp!ts was erbij en mocht met beide tablets een uurtje stoeien om een eerste indruk op te doen.

iPad Air
Wie de nieuwste iPad in handen heeft merkt meteen twee dingen. Ten eerste is de Air een stuk lichter dan zijn voorganger, zo’n 28 procent volgens de fabrikant. Het tweede opvallende is het design. De 'bolle rug' heeft plaatsgemaakt voor een iets vierkantere achterkant, waardoor het geheel iets beter in de hand ligt. Bij de vorige versie had je nog wel eens het gevoel dat de tablet uit je hand gleed. Een ander opvallend iets is de smallere rand, waardoor de tablet in zijn geheel iets smaller is geworden. Daardoor is het bedienen met één hand een stuk makkelijker geworden en dat is handig bij het lezen van een boek.

Onder de motorkap zijn de veranderingen minder schokkend. Zo heeft Apple de nieuwste chipset van het bedrijf, de A7 soc, ingebouwd. Deze zat al in de eerder aangekondigde iPhone 5s, die vanaf morgen in de winkels in Nederland ligt. Volgens Apple is deze chip zo zuinig dat er en kleinere accu ingebouwd kon worden. Ondanks dat kan het apparaat volgens de fabrikant even lang mee als zijn voorganger. Het scherm is 9,7 inch groot, zoals we gewend zijn bij de iPad. Daar is niet veel aan verbeterd vergeleken met de laatste versie. Wat wel merkbaar is, is de snelheid. Apps die op de laatste iPad toch nog wel wat tijd nodig hebben om op te starten, verschijnen in no time op je scherm. Vooral met spellen is dit merkbaar.

Ipad mini 2
De nieuwste iPad mini 2 kan met trots de naam mini dragen. Waar de eerste versie van deze kleine tablet toch wat tegenviel – vooral qua scherm – is dit echt een miniuitvoering van de iPad Air. Zo heeft het exact dezelfde resolutie, dezelfde chipset en technieken met onder meer wifi aan boord als zijn grote broer. Het meest in het oog springend is het kraakheldere retinascherm. Waar je bij de eerste mini nog duidelijk de pixels kon zien, is dat nu niet meer het geval. Volgens Apple zijn de kleinste details bijna niet meer met het oog te zien.

Aan de buitenkant is er juist bij de mini niet veel veranderd. De achterkant is bijna hetzelfde als zijn voorganger. De tablet ligt prettig in de hand en is net zo snel als zijn grote broer. Ook hierop gaat gamen erg snel.

Conclusie
Het is Apple gelukt om opnieuw een stap te maken in tabletland. De nieuwe Air is de grootste vooruitgang sinds de tablet ruim drie jaar geleden op de markt verscheen. Ondertussen is de mini echt een volwaardig broertje geworden. Het is duidelijk dat Apple goed heeft geluisterd naar kritieken van gebruikers. De prijs voor de iPad Air, die volgende week donderdag in de verkoop gaat, is 479 euro. De mini komt medio november op de markt en kost 419 euro.

Bron: Spitsnieuws

1 opmerking: