vrijdag 29 maart 2013

woensdag 27 maart 2013

Gitaar spelen met 1 hand - Kiersten Kelly




Omdat Kiersten veel vragen kreeg, heeft ze een video gemaakt met de meestgestelde vragen.



(Kiersten Kelly: "A lot of people have been asking about my arm so I decided to make a video answering some questions people had.")

dinsdag 26 maart 2013

Interview met Lilian Wolthuis

Via de Facebook-pagina van Lilian Wolthuis:

"Vandaag bij het radioprogramma 'Uit de weg' van RTV Oost, o.a. een interview met mij over het door mij geschreven handboek 'In eigen hand'. Met dank aan de medewerkers van 'Uit de weg'."
IN EIGEN HAND is een boek over baby- en peuterervaring voor functioneel éénhandigen - schrijfster van dit boek, Lilian Wolthuis-Droste, kreeg op 5-jarige leeftijd een hersenbloeding.
Interview begint op 0.21.29.
 Get Microsoft Silverlight
Foto: In eigen hand

maandag 25 maart 2013

Gezocht: Bikkels 2013

Te lezen op de site van Bart de Graaff Foundation:

De zoektocht naar de 10 Bikkels 2013 is op 25 maart 2013 officieel van start gegaan! De Bart de Graaff Foundation zoekt Bikkels, jonge mensen met een levensbepalende lichamelijke beperking, die een eigen bedrijf willen starten. Met de hulp van Bart benaderen we alle media met de vraag ons bij de zoektocht naar de 10 Bikkels die we komend jaar gaan ondersteunen te helpen. Hier vind je het radiospotje van Bart met onze ambassadeur Irene Moors: PROMO – BART DE GRAAFF FOUNDATION – BIKKEL WERVING 2013 PLUS BART.

Ben jij een Bikkel? Check de criteria:

Criteria
  • Kernwaarden: eigenzinnig, daadkrachtig, gedurfd en gedreven.
  • Je bent jong, dat wil in dit geval zeggen tussen 15 en 35 jaar.
  • Je hebt een levensbepalende lichamelijke beperking.
  • Je wilt een eigen onderneming starten en zelfstandig functioneren in deze maatschappij.
  • Je bent getalenteerd.
  • Je bent een echte Bikkel. Dat houdt voor ons in dat je je lichamelijke beperking niet ziet als beperking, maar als een extra uitdaging en als een kans om anders en meer bijzonder te zijn dan ieder ander.
  • Je hebt een helder doel voor ogen: je wilt je aantoonbare talent ontwikkelen en je eigen bedrijf zo snel en zo goed mogelijk op poten zetten. Een doel dat niet altijd binnen handbereik lijkt te liggen. Soms zelfs onmogelijk lijkt. Samen gaan we de uitdaging aan om juist het onmogelijke mogelijk te maken.
  • Je onderneming moet een verschil maken in deze wereld, hetzij in je eigen leven, hetzij in het leven van anderen. En Bart zou er zijn geld aan uit moeten willen geven. Dat betekent dat jij en je onderneming anders moeten zijn dan het gangbare, dat je een flinke dosis lef en doorzettingsvermogen moet hebben. Er het maximale uit moet willen halen.
Enthousiast? Herken jij jezelf in bovenstaande criteria? Vul dan het aanmeldingsformulier op de pagina “Aanmeldingsformulier Bikkel” in! Er wordt dan zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen. De inschrijving sluit op 12 mei a.s.

Verpleegster met 1 hand - Danielle

Danielle is geboren met een korte arm, ze mist de onderarm en de hand van haar rechterarm. Dat heeft haar niet weerhouden om te gaan voor haar grootste droom: verpleegster worden.



(Born missing a limb from her elbow, Danielle found ways to succeed in nursing school, graduate and land a job as a pediatric nurse.)

Via: Lucky Fin Project Facebook

vrijdag 22 maart 2013

Viool spelen met 1 arm - Adrian Anantawan

Ik ben echt verbaasd hoeveel muzikanten er zijn, die met één arm of hand óf met een korte arm giga-goed een instrument bespelen! Deze keer kwam ik via de weblog van De Bergjes terecht bij de Canadese violist Adrian Anantawan.
Adrian is geboren zonder een rechterhand en begon met vioollessen op zijn negende. Inmiddels is hij een 'rijzende ster in klassiek muziekland'.

Onderstaand filmpje is de intro van The Story Behind the Notes, een documentaire over Adrian.




Bron: YouTube

woensdag 20 maart 2013

Wakeboarden met 1 hand - Vincent Bringer

Te lezen op Wakeboardblog:

Tenzij je erg veel talent hebt is wakeboarden niet echt een sport die je bij de eerste keer proberen meteen onder de knie hebt. Vaak zijn er meerdere startpogingen voor nodig, met misschien de nodige faceplants, voor je uiteindelijk je eerste meters kan maken. Moet je eens even nagaan hoe moeilijk dat zou zijn als je slechts de beschikking had over één hand. Veel respect dus voor de wakeboarder in deze video, die een hand moet missen, maar wel beter board dan vele wakeboarders met twee handen. Zijn naam is Vincent Bringer uit Frankrijk en de video is geschoten bij Thai Wake Park.



maandag 18 maart 2013

Muay Thai boksen met een korte arm - Baxter Humby



(Baxter"One Arm Bandit"Humby first starring role as a martial artist overcoming his handicap to be the best.)

zondag 17 maart 2013

Media hails the ‘Terminator’

Artikel op Bebionic.com:

13, March 2013
Once again, bebionic3 user, Nigel Ackland has caught the attention of the media and an ever-increasing audience.
This time Nigel became ‘big news’ after revealing his latest upgrade which is so precise it can help him to tie shoelaces, peel vegetables and even touch type.

Local and national media interest in the UK quickly followed including The Daily Mail and The Sun, whilst a follow-up YouTube clip recorded almost 200,000 views in two days!

Op de video onderaan onderaan dit bericht kan je zien wat er allemaal mogelijk is met de Bebionic3. De hand heeft 14 verschillende manieren om iets vast te pakken!

Here are a few examples of the things people are saying about Nigel and the bebionic3:

http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/4836823/Nigel-Ackland-shows-off-new-robotic-arm-so-precise-it-can-even-tie-his-shoelaces.html

http://www.cambridge-news.co.uk/News/Bionic-hand-man-reveals-latest-upgrade-11032013.htm

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2291576/Man-bionic-hand-tie-shoelaces-new-upgrade.html

http://www.globalpost.com/dispatch/news/business/technology/130312/amputee-finds-hope-bebionic3-science-innovation

http://www.youtube.com/watch?v=Al5RhaJgxxU




(With 14 reliable grip patterns and hand positions bebionic3 is designed to handle almost anything you need to do in a typical day. This video runs through each grip pattern demonstrating its capability to assist in every day activities.)


Bron + afbeelding: Bebionic.com

zaterdag 16 maart 2013

Born to Be Different

Born to Be Different, een serie uitgezonden op Channel 4, waarin op een integere manier gedurende 10 jaar verschillende gezinnen met een kind met een handicap zijn gevolgd. Met alle ups en downs.

De uitzendingen zijn terug te kijken, maar helaas niet voor Nederland.

Next on Channel 4: Thu 21 Mar9PM.

(a candid and unsentimental documentary filmed over nearly 10 years that chronicles the pressures and joys of family life for parents bringing up a disabled child.)


bron + afbeelding: Channel4.com 

In 2025 de ultieme prothese?

Zal de armprothese in 2025 al als een echte arm kunnen werken?

Kapitein Haak is zonder twijfel de meest bekende prothese-dragende over de hele wereld. Dit beroemde Disneyfiguur is zelfs naar zijn bijzondere prothese vernoemd. Hoewel hij waarschijnlijk erg tevreden was over zijn haak, is het nog maar de vraag of men hier tegenwoordig genoegen mee zou nemen. Tegenwoordig wilmen steeds betere en mooiere prothesen dragen. Daarom stellen wij de vraag: ‘is het mogelijk om in 2025 een ultieme prothese te hebben ontwikkeld?’

Lees verder .... 

Bron: TU Eindhoven 
Afbeelding: 4.bp.blogspot

Muscle And Nerve-Controlled Arm Prosthesis

Een mooie video van hoe het dragen en gebruiken van een armprothese er in de toekomst zeer waarschijnlijk uit zal zien.



(Via BalansArm)

vrijdag 15 maart 2013

Waar een wil is .... - Hugh Heff

Deze man, Hugh Heff, is tegenwoordig hoofd van de Biomechatronics onderzoeksgroep van MIT Media Lab.



Hieronder de indrukwekkende voordracht The World We Dream- Hugh Herr Zeitgeist Americas 2012.



 

woensdag 13 maart 2013

Bakbone Ring Adapter: iPad vasthouden met 1 hand

Te lezen op de site van de iPadclub:

Heb je een gewone iPad, dan is de kans groot dat je twee handen nodig hebt om hem goed vast te houden. Dit heeft meer met het formaat dan met het gewicht te maken: er is niet echt een plek om de iPad met één hand vast te houden zonder dat de rest flink wat gewicht op je hand uitoefent. De Bakbone Ring Adapter probeert hier verandering in te brengen. Je plakt dit accessoire achterop je iPad, waarna je er een vinger doorheen kunt steken om je iPad vast te houden.

Je bevestigt de Bakbone achterop je iPad met een magneet, die je op zijn beurt op de achterkant plakt. Volgens de makers is deze magneet sterk genoeg om je iPad tijdens gebruik vast te houden, maar kun je hem wel lostrekken als je de twee van elkaar wil verwijderen. Je kunt de Bakbone bestellen voor 35 dollar – plus verzendkosten.


Afbeeldingen: PadGadget

vrijdag 8 maart 2013

Mysterie van fantoompijn weer een stukje verder ontrafeld

Te lezen op Scientias:

Het is iets mysterieus: fantoompijn, oftewel pijn in een lichaamsdeel dat mensen zijn kwijtgeraakt. Een nieuw onderzoek lijkt het mysterie een beetje te ontrafelen. De fantoompijn lijkt samen te hangen met verstoorde verbindingen in het brein. 

Onderzoekers van de universiteit van Oxford verzamelden achttien mensen bij wie een (onder)arm was geamputeerd. Ondanks dat het voor deze proefpersonen gemiddeld al achttien jaar geleden was dat ze het lichaamsdeel waren kwijtgeraakt, ervoeren ze allemaal in meer of mindere mate fantoompijn. Naast deze groep proefpersonen verzamelden de onderzoekers ook elf mensen die met één hand geboren waren en een controlegroep, bestaande uit 22 volwassenen die alle ledematen nog hadden.

Experiment
De onderzoekers onderwierpen de proefpersonen aan een MRI-scan. Terwijl de proefpersonen in de scan lagen, kregen ze de opdracht zich in te beelden dat ze de vingers aan hun (missende) arm bewogen. De hersenscan stelde de onderzoekers in staat om te achterhalen hoe de (missende) arm in het brein vertegenwoordigd werd.

Beeld
Uit het onderzoek blijkt dat het brein een ledemaat niet snel vergeet. Ook al was de arm er al een tijdje niet meer: deze bleef in het brein vertegenwoordigd. Maar de herinnering aan de arm was lang niet bij alle proefpersonen even sterk. Hoe sterker het beeld dat het brein van de arm had, was, hoe ernstiger ook de fantoompijn waar de proefpersonen mee te maken hadden. “We waren verbaasd toen we ontdekten dat de reactie van het brein (op de opdracht om de vingers te bewegen, red.) van proefpersonen die een amputatie hadden ondergaan en sterke fantoompijn ervoeren, vrijwel niet te onderscheiden was van de reactie van mensen die beide armen nog hadden,” vertelt onderzoeker Tamar Makin.

Verbindingen
De proefpersonen die een amputatie hadden ondergaan, bleken in het deel van het brein dat het missende ledemaat aanstuurde, over het algemeen minder grijze stof (de verwerker van informatie) te hebben dan proefpersonen die beide armen nog hadden. Maar weer gold: hoe intacter dit deel van het brein was, hoe ernstiger de fantoompijn. Ondanks dat de structuur van het deel van het brein dat het missende ledemaat aanstuurde bij mensen met ernstige fantoompijn in betere staat was, bleken de verbindingen met andere delen van het brein bij deze mensen juist meer verstoord te zijn. Zo bleek met name de representatie van de missende hand in het brein niet synchroon te lopen met de representatie van de andere hand aan de andere zijde van het brein. “De meeste mensen ervaren fantoompijn nadat een ledemaat is geamputeerd,” stelt Makin. In zo’n situatie komt de fysieke toestand (een arm die mist) niet overeen met de ervaren toestand (een arm die zeer doet). En dat lijkt verband te houden met verstoorde verbindingen in het brein. “Er lijken minder verbindingen te zijn tussen het deel van het brein dat het missende ledemaat aanstuurt en de rest van de hersenschors die betrokken is bij bewegingen.”

De onderzoekers hopen dat hun onderzoek er uiteindelijk toe leidt dat fantoompijn effectief behandeld kan worden. Ze hopen in een toekomstig onderzoek te achterhalen of het misschien mogelijk is om met hersenstimulatie de verbindingen tussen het deel van het brein dat het missende ledemaat aanstuurt en de hersenschors te verbeteren en zo de fantoompijn weg te nemen.

Afbeelding:  Scientias

donderdag 7 maart 2013

woensdag 6 maart 2013

20 april 2013 - Sportprothesedag in Doorn

Aankondiging van het Ministerie van Defensie:

Sporten met een prothese. Gewoon doen!

Ben je sportief en wil je meer gaan bewegen? Heb je een arm- of beenprothese en wil je ervaren welke mogelijkheden er zijn voor jou om te sporten? Of ben je vanuit je vakgebied geïnteresseerd in de mogelijkheden om te sporten met een prothese?

Het Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg houdt zaterdag 20 april 2013 op de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn een dag die in het teken staat van sporten met een prothese. Deelnemers kunnen tijdens lezingen, een informatiemarkt en sportclinics kennismaken met reguliere, maar ook met extremere sporten, zoals parachutespringen, duiken, klimmen en moutainbiken, allemaal met een prothese.

Het paralympisch atletenteam met onder andere Marlou van Rhijn, ook wel bekend als 'Blade babe', is op deze sportprothesedag aanwezig.

Het programma van de sportprothesedag kan je vinden op de site van het Ministerie van Defensie.

Aanmelden

Je kan je via het e-mailadres sportprothesedag@mrcdoorn.nl aanmelden. Het vriendelijke verzoek is in de mail de volgende gegevens te vermelden:

Persoonsgegevens

Heer/mevrouw
Voorletters
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
Geboortedatum

Adresgegevens

Straat en nummer
Postcode
Plaats
E-mailadres

Bron + afbeelding: Ministerie van Defensie

dinsdag 5 maart 2013

zondag 3 maart 2013

Jongetje met 2 kunstarmen

The Doctors: Een aflevering over een Amerikaans jongetje met korte armen dat wordt voorzien van prothesen.
(Via Balansarm)


Rally rijden met 1 arm

De Amerikaanse surfster Bethany Hamilton (23) ruilt tijdelijk haar surfplank in voor een rallywagen. Niets opmerkelijks, ware het niet dat Hamilton maar één arm heeft. Toen ze 13 was verloor ze haar andere arm na een aanval door een haai. Haar levensverhaal werd ondertussen verfilmd in Soul Surfer.
Volgende maand, van 16 tot 30 maart, zal Hamilton deelnemen aan de Rallye Aicha des Gazelles, vergelijkbaar met de Rally van Dakar maar dan voor vrouwen.

‘Ik kan bijna niet wachten', zegt ze. ‘Het is een nieuw avontuur en dat vind ik echt leuk.'

Bron + afbeelding: Nieuwsblad.be

zaterdag 2 maart 2013

Klimmen met een korte arm

Ik heb het zelf ooit eens geprobeerd (op een rots in de Ardennen) en ik kan je vertellen, dat is echt geen kattenpis!

Op de website van dr. Goldfarb (een othopedische handchirurg) kan je een filmpje van een klimpartij zien.

Via DysNet



(The video shows the two campers with below elbow amputations (symbrachydactyly) successfully climbing an impressive wall (written and appreciated by someone who struggled up the same wall).  Check it out and look carefully at the climbing technique! You can find the video at the blog of dr. Goldfarb.)

vrijdag 1 maart 2013

Chopin spelen met 1 hand

De ballade nr. 1 van Frédéric Chopin is een stuk van amper 10 minuten dat over de hele wereld miljoenen mensen roert. Het spelen ervan zou je kunnen vergelijken met het beklimmen van een steile berg: het vraagt een grote hoeveelheid behendigheid, controle, snelheid, geheugen en kracht. In de BBC-documentaire Chopin Saved My Life volgt regisseur James Kent twee personen voor wie dit muziekstuk alles betekent.
Eén van hen is de Schotse student Paul Murray. Voor hem was de ballade letterlijk levensbepalend. Na zijn vijfde hersenoperatie hielp het spelen van het stuk hem om voor een deel zijn geheugen terug te krijgen.En hij leerde om het stuk met alleen zijn linkerhand te spelen.

De documentaire is helaas niet te zien via Uitzending Gemist en ook op YouTube en via Google heb ik geen beelden kunnen vinden.