donderdag 20 december 2012

Gehandicapten bang om 'moetje' te worden

Werkgevers verplichten gehandicapten aan te nemen, is dat wel een goed idee? De regering wil meer gehandicapten aan het werk door een quotum in te stellen. Harry heeft een spasme, zoekt al 17 jaar een baan, maar is tegen het quotum. Hij wil niet worden weggezet als een troetelgehandicapte.

Veel chronisch zieken en gehandicapten staan te springen om de arbeidsmarkt te betreden, maar voor deze groep is het erg moeilijk om een baan te vinden. 'Ze kijken altijd naar wat ik niet kan in plaats van wat ik wel kan.' Hoe krijg je deze groep duurzaam aan het werk?

Vijf procent
Als het aan de regering ligt, moet elk bedrijf vanaf 2015 met meer dan 25 werknemers minstens 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst nemen. Doen ze dat niet, dan riskeren ze een boete van vijfduizend euro.

'Moetje'
Monique twijfelt over het quotum. Ze werd geboren zonder onderarmen en met te korte benen en is al acht jaar journalist en fotograaf. Volgens haar hebben veel werkgevers echt geen idee wat mensen met een beperking kunnen.

Met het quotum is ze bang een 'moetje' te worden. Maar zegt ze ook: 'Misschien werkt het wel als werkgevers een periode verplicht hun oogkleppen moeten afzetten.'

Bron: EO - De Vijfde Dag

1 opmerking: