zondag 30 december 2012

Reactie CG-raad: 'gehandicapten willen wél werken'

Volgens het CBS zouden bijna vijfhonderdduizend gehandicapten niet willen werken. Volgens de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad Nederland moeten die cijfers sterk worden gerelativeerd. De raad reageert in een schriftelijke verklaring.

Onze ervaring is dat heel veel mensen met een beperking dolgraag willen werken, maar niet aan de bak komen. Daarnaast is er ook een grote groep die de moed heeft laten zakken. Ze hebben bijvoorbeeld nooit een vaste baan kunnen vinden en hebben daaraan het idee overgehouden: werkgevers zitten niet op mij te wachten. En vaak klopt dat ook!
Het gevolg is dat voor veel van deze mensen,  leven met een uitkering normaal is geworden; ze kunnen zich bijna geen ander leven meer voorstellen.

Combinatie van factorenDaar komt bij dat niet alleen werkgevers weinig happig zijn geweest om ze aan de slag te helpen, ook het onderwijs heeft enorme steken laten vallen. Het speciaal onderwijs heeft bijvoorbeeld  in het verleden veel te weinig gedaan om kinderen met een beperking op te leiden voor de arbeidsmarkt. Ook hierdoor kregen mensen al heel vroeg het signaal ‘werken is voor mij niet weggelegd’.

De cijfers laten, volgens ons, dus  vooral zien dat de afstand tot de arbeidsmarkt voor veel mensen met een arbeidshandicap heel groot is. Daarom is het ook absoluut noodzakelijk dat er meer gebeurt dan alleen het invoeren van een quotum. Er moet vooral goede ondersteuning beschikbaar zijn, om mensen naar en tijdens het werk te begeleiden. Gemotiveerde mensen die willen werken moeten  ook kunnen werken.

WAO-erfenis uit het verleden
Verder is het heel belangrijk om je te realiseren, dat de cijfers van het CBS heel sterk gekleurd zijn door de oude WAO-problematiek. In de jaren tachtig en negentig werden ontzettend veel mensen in de toenmalige arbeidsongeschiktheidsregelingen geparkeerd: de WAO en de oude Wajong. Iedereen werkte daaraan mee: werkgevers, bonden en - voor een deel - de mensen zelf ook. Veel mensen uit deze oude arbeidsongeschiktheids-populatie hebben zich als het ware verzoend met een bestaan met een uitkering en kunnen ook nauwelijks meer geloven dat ze ooit nog aan de slag komen. Deze ‘oude groep’ zorgt er vooral voor dat het cijfer van mensen die niet willen werken zo hoog is. Maar of die inderdaad ook allemaal niet willen werken is zeer de vraag. Velen uit deze groep kunnen zich geen werkend bestaan meer voorstellen.

Het mag niet zo zijn dat deze cijfers – gekleurd door de oude WAO-problematiek - er nu toe gaan leiden dat we niks doen voor een nieuwe generatie van mensen met een arbeidsbeperking, die voor het overgrote deel wel gemotiveerd is.

Er mag niet opnieuw een hele generatie worden afgeschreven, onder het mom dat  men  toch niet wil werken. En daarom is het van groot belang dat er eindelijk ook echt werk voor hen komt en dat de noodzakelijke ondersteuning en aanpassingen gegarandeerd zijn. Dus  wat er boven alles nodig is, zijn banen!

Angelique van Dam
Directeur Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Bron: EO - De Vijfde Dag

Nieuwjaars Winactie

Win nu een fotoshoot in de studio of op locatie en krijg prachtige foto’s!
Mail waarom jij juist deze fotoshoot verdient.
Fotograaf Niels kiest 3 winnaars uit! Je kan mailen naar gaby@unlimitedonline.nl Als jij de winnaar bent, neemt de Unlimited redacteur contact met je op. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Fotograaf Niels Aussem 21, heeft autismespectrum PDD-NOS en Dyscalculie en hij kan geweldige foto’s schieten. Wie weet word jij zijn model! Niels: “Achter elke foto zit een verhaal dat ik graag naar voren wil brengen. Mensen met een beperking zijn ook zeker mooie mensen die van het beeld af knallen!” http://www.niels-foto.nl/

Bron + afbeelding: Unlimited Online

donderdag 20 december 2012

Gehandicapten bang om 'moetje' te worden

Werkgevers verplichten gehandicapten aan te nemen, is dat wel een goed idee? De regering wil meer gehandicapten aan het werk door een quotum in te stellen. Harry heeft een spasme, zoekt al 17 jaar een baan, maar is tegen het quotum. Hij wil niet worden weggezet als een troetelgehandicapte.

Veel chronisch zieken en gehandicapten staan te springen om de arbeidsmarkt te betreden, maar voor deze groep is het erg moeilijk om een baan te vinden. 'Ze kijken altijd naar wat ik niet kan in plaats van wat ik wel kan.' Hoe krijg je deze groep duurzaam aan het werk?

Vijf procent
Als het aan de regering ligt, moet elk bedrijf vanaf 2015 met meer dan 25 werknemers minstens 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst nemen. Doen ze dat niet, dan riskeren ze een boete van vijfduizend euro.

'Moetje'
Monique twijfelt over het quotum. Ze werd geboren zonder onderarmen en met te korte benen en is al acht jaar journalist en fotograaf. Volgens haar hebben veel werkgevers echt geen idee wat mensen met een beperking kunnen.

Met het quotum is ze bang een 'moetje' te worden. Maar zegt ze ook: 'Misschien werkt het wel als werkgevers een periode verplicht hun oogkleppen moeten afzetten.'

Bron: EO - De Vijfde Dag

zaterdag 15 december 2012

Basketballspeler met 1 arm - Zach Hodskins

De kans is klein dat je basketballspeler Zach Hodskins al kent. De tiener is wekelijks een uitblinker op de basketcourts en dat doet hij met één arm. Bekijk het op Sport.be TV!



Zach Hodskins, a 6'2 Junior Guard of Milton High School in Georgia, was born with just one arm but that doesn't stop him from excelling against some of the nations top players!

Bron: Sport.be