woensdag 6 juni 2012

Handen in beeld - 12 juni 2012

Oratie: mw. prof.dr. C.K. van der Sluis, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Titel: Handen in beeld
Leeropdracht: Revalidatiegeneeskunde, i.h.b. arm- en handrevalidatie
Faculteit: Medische Wetenschappen


De oratie van prof.dr. Corry van der Sluis gaat over het in beeld brengen, het letterlijk en figuurlijk zichtbaar maken, van de arm- en handrevalidatie. Handen zijn een zeer belangrijk onderdeel van het menselijk lichaam. Onze handen gebruiken we voor het uitvoeren van allerlei dagelijkse activiteiten, we hebben onze handen nodig voor werk, hobby’s, relaties, communicatie. Stel dat je een deel van je arm of hand mist of dat er iets mankeert aan jouw handen? In dat geval is vaak arm- en handrevalidatie nodig om de gevolgen van de arm- of handproblematiek op te lossen, te minimaliseren of te compenseren.


Van der Sluis zal in haar oratie twee onderdelen van de arm- en handrevalidatie belichten: armprothesiologie en handartrose. De komende jaren zal haar onderzoek zich specifiek richten op deze onderdelen.


Armprothesiologie
Het leren aansturen van een armprothese is voor mensen met een armamputatie of voor degenen die met een korte arm worden geboren, niet eenvoudig. Tot nu toe is nauwelijks wetenschappelijk onderzocht hoe deze patiënten het beste getraind kunnen worden. Verschillende vragen spelen daar bij een rol: welke taken moeten worden aangeboden in de training? Welke feedback is nodig? Is er plek voor behandelingen als motor imagery of spiegeltherapie in de training van patiënten die een armprothese willen gaan gebruiken? Welke effecten heeft het oefenen van de gezonde arm en welke mogelijkheden biedt virtual reality voor deze patiënten?


Handartrose
Gezond ouder worden, healthy ageing, is een uitdaging voor de toekomst. Ouderdomsaandoeningen, zoals artrose van de handen, kunnen veel invloed hebben op de kwaliteit van leven. Patiënten met handartrose worden op diverse manieren gerevalideerd, maar de effectiviteit van de meeste behandelingen is onbekend. Ook werken met handartrose zal aandacht krijgen in het onderzoek: waarom werkt de ene persoon met handartrose gewoon door en lukt dit een ander niet?


Arm- en handrevalidatie zal de komende jaren niet alleen in beeld gebracht worden door onderzoek, maar ook door innovaties, zoals eHealth, in de patiëntenzorg te implementeren en door onderwijs te geven aan studenten, artsen in opleiding en medisch specialisten. Dat onderwijs zal vooral worden verzorgd door het HandPolsCentrum van het UMCG.


Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten