donderdag 17 mei 2012

Liebherr A316 voor machinist met 1 arm

Na een ernstig ongeluk opnieuw aan het werk gaan vergt kracht en inventiviteit. Kracht bij de werknemer om door te gaan en inventiviteit bij de werkgever om door te kunnen gaan. Van Gansewinkel Nijmegen toonde zich een goede werkgever toen het Wynmalen & Hausmann opdracht gaf voor een Liebherr graafmachine met speciale bediening. Bestemd voor Johan Baggerman, zodat hij nog jaren werken kan.

Johan Baggerman(51) was vrachtwagenchauffeur bij Van Gansewinkel toen hij door een zeer ernstig ongeval zijn linkerarm verloor. Op de vrachtwagen rijden was toen voor hem verleden tijd. Maar wie Johan kent, weet dat hij niet iemand is om bij de pakken neer te zitten. Hoe ernstig het ongeval ook was, hij wilde door. Aan het werk met wagens of machines. Zoals zijn collega’s zeiden: ‘Liefst daags na het ongeval.’

Zijn werkgever Van Gansewinkel steunde hem hierin en vond voor Baggerman werk als machinist op een graafmachine in de vestiging Nijmegen. Hiervoor werd bij Wynmalen & Hausmann in Heteren een Liebherr A 316 gekocht met speciaal aangepaste bediening. Van alle partijen vergde dat een behoorlijk inspanning maar het resultaat mag er zijn.

Van joystick naar voetpedaal
Peter van Loon, chef werkplaats bij Wynmalen & Hausmann, spreekt van een aanpassing die ook technisch veel voldoening geeft. ‘Wel moet ik er bij zeggen dat we van te voren gesteld hebben dat de man op de machine het helemaal moet willen. Nou bij Johan mankeert daar niets aan, die is mentaal zeer sterk.’
Baggerman bedient de machine met de rechterarm en het linkerbeen. De werkplaats van W&H paste de bediening van de A 316 zo aan dat de functies van de joystick naar een voetpedaal werden gebracht. Dit gebeurt na inschakeling. De standaard servo bediening blijft dus beschikbaar. De verstelling van de verstelgiek gaat vanuit de rechterhandel. Grijper open/dicht gebeurt eveneens vanuit de rechterhandel. Aan de Liebherr A 316 hangt een Zijtveld 1000 D sorteergrijper 600/700 liter en rotator.

Bron + afbeelding: Bouwmaterieel.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten