dinsdag 14 februari 2012

Paralympics 2012

In 1948 organiseerde Sir Ludwig Guttmann een sportcompetitie in Stoke Mandeville (Engeland) met veteranen van de Tweede Wereldoorlog die een ruggenmergverwonding hadden. Vier jaar later deden de Nederlanders mee. Dit was het begin van een internationale competitie voor sporter met een ruggenmergverwonding. In 1960 (Rome) deden ze voor het eerst mee met de Olympische Spelen. In 1976 (Toronto) deden ook andere gehandicapten mee. In datzelfde jaar werden ook de Paralympische Winter Spelen georganiseerd in Zweden.

Tegenwoordig bestaat de Paralympics uit sporten voor atleten uit zes verschillende handicaps. In 1960 deden nog 23 landen mee met 4000 atleten. In 2008 doen inmiddels 4000 atleten mee uit 148 landen. Nederland deed met 80 atleten mee in Beijing.

Het is zuur te constateren dat Nederland één van de eerste landen was die meedeed met het bedrijven van sport tussen gehandicapten en tegenwoordig maar relatief weinig aandacht besteed aan de Paralympics en al bijna helemaal niets aan gehandicaptensport in zijn algemeenheid. 

In de zaterdagkrant van Trouw van 13 september 2008 stond een brief van de hoofdredacteur, Willem Schoonen, waarin hij schrijft dat Trouw genoeg aandacht besteed aan de Paralympics. De heer Schoonen meent dat er geen sprake is van topsport en dat daarom nauwelijks verslagen van de wedstrijden worden gedaan. De sportredactie heeft de opdracht te berichten over ware competities op het hoogste niveau. Met ander woorden er wordt alleen aandacht besteed aan de valide sport.

In 2008 zond de NOS elke dag een half uur verslag uit. Hoe zal dat zijn in Londen 2012?

Het programma van de Paralympics 2012 vind je op Sport.infonu.nl.

Bron: Sport.infonu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten