woensdag 28 december 2011

2012: de eerste handtransplantatie van Engeland

       Jeff Kepner onderging in 2009 een dubbele handtransplantatie in de Verenigde Staten. © AP

De eerste handtransplantatie van Groot-Brittannië zal volgend jaar plaatsvinden in Leeds. Er wordt een speciale ziekenhuisafdeling ingericht voor de ingreep.

Hoewel de operatie bijna hetzelfde is als een eigen hand vastmaken aan een arm van de oorspronkelijke eigenaar, kleven er veel problemen aan het vastzetten van een donorhand, schrijft The Telegraph. Want niet alleen moet er een donorhand gevonden worden die fysiek gezien past bij de arm van degene die hem krijgt, ook moet de nieuwe eigenaar het emotioneel aankunnen om een vreemde hand te gebruiken.

De eerste persoon ter wereld die een nieuwe hand kreeg die niet de zijne was, wilde hem niet houden. Clint Hallam, een Nieuw-Zeelander, zei dat zijn nieuwe hand voelde als de hand van een dode man. Professor Simon Kay, de arts die de nieuwe afdeling zal leiden, zegt te willen voorkomen dat Groot-Brittannië een nieuwe Clint Hallam opereert.

Het is nog niet bekend wie de eerste eigenaar van een donorhand zal worden, er zijn nu zo'n zes gegadigden. Een nieuwe hand kost overigens ongeveer 10.000 pond (bijna 12.000 euro), dat is ongeveer net zoveel als een levertransplantatie.

Bron: Volkskrant

Geen opmerkingen:

Een reactie posten