dinsdag 22 november 2011

Lichtste materiaal ook voor prothese?

Het zou mooi zijn als onderstaande ontdekking ook gebruikt kan worden voor kunsthanden. Dat zou mij een hoop pijn in mijn eigen arm schelen. Die wordt nu namelijk behoorlijk belast door de 'topzwaarte' van de prothesehand.

Amerikaanse wetenschappers hebben een materiaal van metaal ontwikkeld dat 100 keer zo licht is als schuimrubber.

Foto:  Autoweek

Het nieuwe materiaal, het zogenaamde microlattice, is zo licht dat het op de zaadbol van een paardenbloem kan liggen zonder de pluisjes plat te drukken.
Het materiaal wordt gevormd door ultralichte metalen microroosters waarvan de wanden duizend keer dunner zijn dan een menselijke haar.

Door de open structuur bestaat het materiaal voor 99,99 procent uit lucht. De overige 0,01 procent is 90 procent nikkel en 10 procent fosfor, maar nu de methode om de structuur te maken eenmaal is ontwikkeld, kunnen ook andere stoffen worden gebruikt.

Eiffeltoren

Voor de constructie haalden de wetenschappers hun inspiratie uit gebouwen als de Eiffeltoren, die ondanks het formaat toch relatief licht zijn.
Door de structuur van deze gebouwen af te kijken en het op nano- en microschaal na te maken, wisten ze een nieuw ultralicht materiaal te maken dat toch verrassend sterk is en ook nog eens goed stroom geleidt.

Aerogel

Dankzij deze bijzondere eigenschappen is het uitermate geschikt als schokdemper in bijvoorbeeld auto’s, maar ook beschermende kleding, aardbevingbestendige gebouwen, batterijen en geluid- en temperatuurisolatie behoren tot de mogelijkheden.
Met een dichtheid van 0,9 milligram per kubieke centimeter verslaat het ultralichte metalen microrooster het vorige lichtste materiaal, silica aerogel dat ook bekend staat als ‘bevroren rook’, met 0,1 milligram.

Bron: Nu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten