Wetenschappers van de Stanford University hebben een elastische kunsthuid gemaakt die reageert op de kleinste aanraking.
Dit is handig voor drukgevoelige verbanden of protheses, maar ook voor apparaten met een touchscreen en voor robots, schrijven de onderzoekers in Nature Nanotechnology.
Het verschil met de huidige iPhones en iPads, die ook een touchscreen hebben, is dat het uitmaakt met hoeveel kracht je de kunsthuid aanraakt. Zachtjes tippen met je vinger leidt bijvoorbeeld tot een andere reactie dan een harde tik geven.
Het ultieme doel van deze kunsthuid is dat deze de menselijke huid kan vervangen, bijvoorbeeld bij slachtoffers van brandwonden of gewonde soldaten. Dat zegt Darren Lipomi.
Hij is post-doctoraal onderzoeker in het team van Zhenan Bao, die op zijn beurt universitair hoofddocent chemische technologie aan Stanford University is.
Nanobuisjes
De elastische, transparante huid is gemaakt van enkelwandige koolstof nanobuisjes. Deze hebben een diameter van één nanometer, wat hetzelfde is als een miljardste meter. Ter vergelijking: een menselijke haar is ongeveer 80.000 nanometer dik.
De nanobuisjes worden als inkt op een dunne laag van siliconen gespoten. Door de siliconen een paar keer uit te rekken, ontstaan er kleine nanostructuren die daarna nooit meer van vorm veranderen. Op die manier functioneren ze als elektrodes die elektriciteit geleiden.
Bijzonder is dat de kunsthuid uitgerekt kan worden totdat deze meer dan twee keer zo lang is. Daarna keert de huid weer terug naar zijn originele vorm, dus zonder te gaan rimpelen.
Bron: nu.nl
Afbeelding: Steve Fyffe
Geen opmerkingen:
Een reactie posten