Dit jaar nog zouden prothesen, gecontroleerd door de hersenen, op de markt kunnen komen.
Er bestaan al prothesen die aangesloten zijn op spieren en zo kunnen bewegen. In 2008 maakte Andrew Schwartz van de University of Pittsburgh een arm, aangesloten op de hersenen van rhesusapen, die hen toeliet zichzelf eten te geven. De arm kon helaas alleen grijpen met twee vingers.
Nu is de Modular Prosthetic Limb (MPL) ontwikkeld, een bionische arm die erg lijkt op de onze. Het ontwerp komt van Michael McLoughlin’s team van de John Hopkins University in Maryland. De arm weegt ongeveer even gemakkelijk als de onze en heeft 22 vrijheidsgraden. Een menselijke arm heeft er ongeveer 30.
Als bijvoorbeeld een arm wordt aangesloten op de borstspieren, denken onze hersenen dat de arm nog steeds daar is, en werkt de bionische arm vrijwel onmiddellijk. Dit systeem werkt echter niet bij mensen die vanaf de nek verlamd zijn. Daar komt het onderzoek van Schwartz van pas: hij traint zijn resusapen opnieuw, nu om met de MPL te werken. Voor de arm met maar twee vingers moest hij al 100 elektrodes maken die evenveel neuronen in de motorische cortex ‘afluisteren’. Als de apen ook met de MPL kunnen werken, kunnen er dit jaar nog tests bij mensen starten. (as)
Bron: EOS Magazine
Geen opmerkingen:
Een reactie posten