dinsdag 15 februari 2011

Oude Egyptenaren droegen eerste protheses


Britse wetenschappers hebben aangetoond dat Oude Egyptenaren die een teen moesten missen, ruim 2600 jaar geleden al protheses droegen.

Valse tenen die zijn aangetroffen op het lichaam van twee mummies in een graftombe in de buurt van Luxor, deden dienst als prothese en hielpen de oude Egyptenaren om hun balans te bewaren tijdens het lopen.

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Manchester in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Gewrichten

De onderzoekers kwamen tot hun conclusies door de valse tenen na te maken en aan te meten bij twee proefpersonen die een teen misten.

De deelnemers aan het experiment moesten een wandelingetje maken over een mat, waarmee de druk op hun voeten werd gemeten. Ook werden de bewegingen van hun gewrichten in kaart gebracht door camera’s.

“De resultaten waren extreem verrassend, aangezien de replica van de teen voor één vrijwilliger ontzettend goed werkte. De bewegingen van zijn voet werden soepeler.”, verklaart hoofdonderzoekster Jacky Finch in het Britse tijdschrift New Scientist.

Kunstnagel

De protheses van de Oude Egyptenaren zijn gemaakt van gips, linnen en dierlijke lijm. Er zit zelfs een inkeping in de neptenen waarin vermoedelijk een kunstnagel werd geplaatst.

De kunsttenen van de mummies werden lang beschouwd als versieringen, omdat het in het Oude Egypte de gewoonte was om de lichamen van de doden zo compleet mogelijk naar het hiernamaals te sturen.

Slijtage

Volgens hoofdonderzoekster Finch toont haar studie echter aan dat de Egyptenaren hun valse tenen ook in het dagelijks leven droegen. Op de protheses zijn namelijk ook sporen van slijtage aangetroffen.

Tot nu toe werd een Romeins kunstbeen uit het jaar 300 voor Christus beschouwd als de oudste prothese ter wereld.

Foto: Handy-wijzer
Bron: Nu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten