zaterdag 21 november 2009

Problemen met verpakking medicijnen

Patiënten hebben vaak problemen met de verpakking van hun medicijnen. Dat stellen farmaceutische onderzoekers van het kennisnetwerk UPPER van de Universiteit Utrecht.

Vooral mensen met een beperkte handfunctie, zoals reumapatiënten en ouderen, hebben problemen met het openen van de verpakking van hun medicijnen. Volgens de onderzoekers geeft de stripverpakking de meeste problemen.

De wetenschappers analyseerden ruim zesduizend meldingen van patiënten over hun ervaringen met medicijnen. Deze meldingen werden verzameld door het Meldpunt Medicijnen.

Gebruikers van bijvoorbeeld pillen zeggen dat ze de tabletten moeilijk uit de strip kunnen krijgen. De tabletten breken hierdoor of vallen op de grond, waardoor ze soms niet meer gebruikt kunnen worden. Doordrukstrips die helemaal van aluminium zijn gemaakt, geven de meeste problemen.


De onderzoekers van de Universiteit Utrecht denken dat een deel van de problemen is op te lossen als de producent van een medicijn gebruikstests met oudere proefpersonen uitvoert. Verder zouden apothekers tabletten uit de doordrukstrips in een flacon kunnen meegeven aan patiënten die moeite hebben met de verpakkingen. ANP

Dat had ik ze ook wel kunnen vertellen .....

Bron: Vara Nieuws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten